Somat Logo

Brauni čiz-kejk

Sastojci
Porcije: 12

  • 120 g crne čokolade
  • 120 g maslaca
  • 5 jaja (podeljenih)
  • 60 ml mleka
  • 350 g šećera (podeljeno)
  • 100 g višenamenskog brašna
  • 1⁄4 kašičice soli
  • 500 g krem-sira
  • 125 g kisele pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ekstrakt vanile
  • brašno za posipanje
  • sveže maline za serviranje
  • 100 ml šlaga (opciono)
  • 1 kašika prah-šećera (opciono)

Pribor: rerna, mala kaserola, stoni mikser ili ručni mikser sa žicama za testo, kalup za tortu, špatula, velika činija, žica za mućenje, nož

Zagrejte rernu na 180 °C / 350 °F. U maloj kaseroli otopite maslac i čokoladu na srednje niskoj temperaturi. Ostavite po strani. U stonom mikseru umutite deo jaja, mleko i deo šećera. Dodajte mešavinu otopljenog maslaca i čokolade i mutite dok se dobro ne sjedine. Dodajte brašno i so i mutite dok ne postane glatko.

Podmažite kalup maslacem i pobrašnite po potrebi. Dodajte testo za braunije i poravnajte površinu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C / 350 °F oko 25 minuta.

U međuvremenu, dodajte krem-sir, preostali šećer, preostala jaja, kiselu pavlaku i ekstrakt vanile u veliku činiju. Mutite dok ne postane glatko.

Izvadite kalup iz rerne i spustite temperaturu na 160 °C / 320 °F. Premažite koru u kalupu mešavinom sa krem-sirom i poravnajte površinu. Vratite u rernu i pecite još 50–55 minuta dok fil ne slegne.

Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se malo ohladi, pa prođite oštrim nožićem po unutrašnjoj ivici kalupa. Otvorite kalup i skinite okvir. Kada se kolač ohladi, stavite ga u frižider i pustite da se ohladi najmanje 4 sata ili, još bolje, preko noći.

Umutite pavlaku i prah-šećer dok smesa ne postane čvrsta. Premažite kolač tankim slojem šlaga i servirajte garnirano malinama.

Bojite se nereda? Nemojte!

Kada završite svoj #enjoytogether trenutak, nema potrebe da brinete o prljavim sudovima.
Somat uklanja čak i najuporniju nečistoću kao što su masnoća i zagorelost, tako da će vaši sudovi ubrzo ponovo biti savršeno čisti.