Somat Logo

Dinstana piletina od 5 sastojaka sa speltom

Sastojci
Porcije: 2

  • 2 pileća bataka
  • 190 g spelte
  • 1⁄2 glavice radiča
  • 6 čenova belog luka
  • 60 ml sirćeta od jabukovog sajdera
  • 355 ml vode
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje za prženje

Pribor: daska za sečenje, nož, hvataljke, šerpa, varjača

Začinite piletinu solju i biberom sa obe strane.

Izvadite koren radiča i nasecite ga na tanke kriške. Oljuštite i izgnječite beli luk.

Stavite šerpu na srednje visoku temperaturu i nalijte maslinovo ulje. Dodajte batake i karabatake sa kožicom nadole i kuvajte oko 12 minuta dok kožica ne potamni i postane hrskava. Okrenite ih i dinstajte još oko 8 minuta. Izvadite ih iz šerpe.

Po potrebi dodajte u šerpu još malo maslinovog ulja pa ubacite beli luk. Propržite kratko oko 1 minut pa dodajte speltu. Začinite solju i biberom i ostavite da se dinsta oko 5 minuta ili dok se miris ne pojača, a spelta blago proprži. Deglazirajte šerpu sirćetom od jabukovog sajdera, pa dodajte vodu. Ostavite da proključa.

Kada šerpa počne da vri, vratite piletinu i dinstajte oko 20 minuta ili dok piletina i spelta ne budu dobro skuvane i dok tečnost gotovo ne ispari. Izvadite speltu i piletinu i servirajte sa radičem. Uživajte!

Bojite se nereda? Nemojte!

Kada završite svoj #enjoytogether trenutak, nema potrebe da brinete o prljavim sudovima.
Somat uklanja čak i najuporniju nečistoću kao što su masnoća i zagorelost, tako da će vaši sudovi ubrzo ponovo biti savršeno čisti.