Somat Logo

Jagnjeći kotleti sa zapečenom koricom sa pistaćima i palenta sa ruzmarinom

Sastojci
Porcije: 4

  • ljutika
  • 60 g maslaca
  • 50 g pistaća
  • 50 g prezli
  • 1 jaje
  • 1 kašika senfa
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice musatnog orašića u komadu (podeljen)
  • 250 g zelenih maslinki
  • 250 ml pilećeg bujona
  • 3 grančice ruzmarina (lišće)
  • 60 g palente
  • 25 g parmezana
  • 1 kg jagnjećih kotleta
  • so
  • biber

Posuđe: daska za sečenje, nož, tiganj, varjača, seckalica, velika činija, rende za sitno rendanje, plastična folija, šerpica za sos, mućkalica, rerna, vatrostalan tiganj

1. Sitno iseckajte ljutiku.

2. Propržite ljutiku u puteru oko 3–5 minuta dok ne postane prozračna.

3. Pomoću seckalice grubo iseckajte pistaće.

4. U velikoj činiji izmešajte pistaće, prezle, jaja, senf, ljutiku i maslinovo ulje. Temeljno promešajte da se sjedini.

5. Koristeći rende za sitno rendanje izrendajte muskatni oraščić u smesu sa pistaćima. Začinite po ukusu solju i biberom. Dobro promešajte.

6. Stavite smesu sa pistaćima na veliki komad plastične folije. Oblikujte tako da se dobije cilindrični oblik i čvrsto zavijte. Prebacite u frižider i ostavite da odstoji.

7. Iseckajte maslinke na krupne komade.

8. Sipajte pileći bujon i listove ruzmarina u šerpicu za sos na srednjoj temperaturi i začinite solju i biberom. Izrendajte muskatni oraščić i ostavite da proključa.

9. Dodajte palentu i neprekidno mešajte dok se smesa ne zgusne.

10. Dodajte maslinke i parmezan. Dobro promešajte da se smesa sjedini i odložite sa strane.

11. Prethodno zagrejte rernu na 180 °C (350 °F). U vatrostalnom tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite jagnjetinu na srednjoj temperaturi oko 3–5 minuta sa obe strane. Začinite po ukusu solju i biberom. Izvadite smesu sa pistaćima iz plastične folije. Razmažite preko jagnjetine. Stavite tiganj u prethodno zagrejanu rernu i kuvajte na 180 °C (350 °F) pribl. 10–15 min. Uživajte u jelu sa palentom!

Bojite se da će se napraviti nered? Nemojte!

Kada završite svoj #enjoytogether trenutak, nema potrebe da brinete o prljavim sudovima.
Somat uklanja čak i najuporniju nečistoću, kao što su masnoća i zagorelost, tako da će vaši sudovi ubrzo ponovo biti savršeno čisti.