Somat Logo

Pečena piletina sa palentom i crvenom pomorandžom

Sastojci
Broj porcija: 4

  • 1 pile
  • 3 crvene pomorandže
  • 2 režnja belog luka
  • 10 lista žalfije (odvojena)
  • 30 g sušenih brusnica
  • 150 g putera (odvojen)
  • 500 ml povrća
  • 200 ml mleka
  • 180 g palente
  • 60 g parmezan
  • 6  kašika seckanih badema
  • puter
  • so
  • biber

Posuđe: rerna, daska za sečenje, rende, cediljka, nož, lonac, kutlača, tiganj za pečenje, četkica za pecivo, tiganj za prženje, mutilica

Prethodno zagrejte rernu na 180°C. Počevši od grudi, lagano skinite kožu sa piletine drškom kašike, vodeći računa da je ne oštetite. Ostavite sa strane

Iseckajte luk, polovinu listova žalfije i brusnicu. Koristeći rende, kompletno oljuštite jednu crvenu pomorandžu, iscedite sok i ostavite sa strane. Isecite preostalu crvenu pomorandžu na parčad.

Istopite dve trećine putera u maloj šerpi. Dodajte izrendanu crvenu pomorandžu i sok, brusnicu, iseckanu žalfiju i luk. Zažinite sa solju i biberom i promešajte da se sjedini, a zatim ostavite na oko 3 do 4 minuta. 

Premažite tiganj puterom. Stavite na dno srvenu pomorandžu, ostavljajući pritom barem 3 parčeta za serviranje.

Premažite piletinu puterom između grudi i kože. Stavite piletinu u tiganj i premažite je sokom od crvene pomorandže  četkicom. Pecite na 180°C otprilike 60 minuta, prelivajući sokom od crvene pomorandže na svakih 20 minuta.

Pržite iseckane bademe u tiganju na 3 - 4 minuta ili dok ne postane zlatno braon.

Dok se piletina peče, skuvajte palntu. Dodajte povrće i mleko u šerpu. Začinite sa solju i biberom i ostavite da proključa. Sipajte palentu dok mešate. Ostavite da se krčka  približno 15 minuta i konstantno mešajte. Kada je skuvano, dodajte parmezan i ostatak putera. 

Servirajte palentu u ćiniju i stavite preko bademe- Izvadite piletinu iz rerne, servirajte celu i dekorište sa preostalim parčićima crvene pomorandže i žalfije.

Plašite se nereda? Nemojte!

Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.