Somat Logo

Turska lepinja

Sastojci
Porcije: 4

  • 200 g brašna od spelte (tip 1050)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100 ml vode (mlake)
  • 2 paradajza
  • 10 g peršuna ravnog lista (deljen)
  • 400 g mlevene jagnjetine
  • 4 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike ulja od belog luka
  • 1⁄4 kašičice sušenog divljeg belog luka
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1⁄2 kašičice kumina
  • 1 limun (sok) za garniranje
  • 1⁄2 kašičice sumaka za garniranje
  • brašno spelte za posipanje 
  • so
  • biber

Pribor: rerna, sito, velika činija, pleh ili kamen za picu, papirni ubrus, daska za sečenje, nož, vatrostalna činija, papir za pečenje, oklagija

Zagrejte rernu na najjaču temperaturu (230 °C – 300 °C) i stavite kamen za picu ili pleh za pečenje u rernu da se ugreje. U veliku činiju sipajte speltino brašno zajedno sa solju i postepeno dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Dobro umesite testo oko 5 minuta dok ne postane meko i elastično.

Podelite testo na loptice veličine teniske lopte, prekrijte vlažnim papirnim ubrusom i ostavite da odstoji desetak minuta.

Stavite paradajz u vatrostalnu činiju i nalijte vodom da ga prekrijete. Ostavite tako oko 30 sekundi, ohladite ga kratko u ledenoj vodi pa ga oljuštite.

Sitno naseckajte peršun. Polovinu ostavite za garniranje. U velikoj činiji pomešajte mlevenu jagnjetinu, paradajz naseckan na kockice, polovinu naseckanog peršuna, paradajz pire, sušeni divlji beli luk, ulje od belog luka, tucanu papriku i kumin. Začinite solju i biberom

Na pobrašnjenoj površini razvucite oklagijom lopte od testa na velike krugove debljine 1/2 cm odnosno /1/4 inča. Prebacite ih na papir za pečenje.

Premažite testo tankim slojem jagnjetine i blago ispritiskajte prstima. Prebacite picu na papiru u rernu, pažljivo je smestivši u pleh. Pecite 5–8 minuta ili dok rubovi ne postanu blago naduveni i tamni. Ponovite dok ne potrošite testo i premaz.

Pospite peršunom. Po želji dodajte još limunovog soka i sumaka. Uvijte i uživajte!

Bojite se nereda? Nemojte!

Kada završite svoj #enjoytogether trenutak, nema potrebe da brinete o prljavim sudovima.
Somat uklanja čak i najuporniju nečistoću kao što su masnoća i zagorelost, tako da će vaši sudovi ubrzo ponovo biti savršeno čisti.