Somat Logo

Švedske ćufte

Sastojci
Porcije: 4

  • 600 g mlevene govedine
  • 1 vekna hleba
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 ml goveđeg bujona
  • 100 ml mleka
  • 60 ml slatke pavlake
  • 1 kašika putera
  • 1 kašike brašna
  • 1 kašičica najgvirca (mlevenog)
  • 2 kašičice soja sosa
  • biber
  • biljno ulje za prženje
  • džem od brusnice za serviranje
  • pire od krompira za serviranje

Posuđe
velika činija, mali tiganj, varjača, daska za sečenje, nož, tanjir, frižider, veliki tiganj

Korak 1/8

1 vekna hleba – 100 ml mleka

velika činija

Pokidajte veknu hleba na sitne komade i umočite u mleko na oko 5–7 min. dok ne omekšaju.

Korak 2/8

1 glavica crnog luka – biljno ulje za prženje

mali tiganj – varjača – daska za sečenje – nož

U međuvremenu sitno iseckajte crni luk i dinstajte u malom tiganju sa biljnim uljem dok ne postane prozračan.

Korak 3/8

600 g mlevene govedine – 1 jaje – 1 kašičica najgvirca – so – biber

Varjača

Dodajte izdinstani crni luk, mlevenu govedinu, jaje, najgvirac, so i biber u činiju sa natopljenim komadima hleba i dobro izmešajte dok se smesa ne sjedini.

Korak 4/8

tanjir – frižider

Oblikujte mešavinu sa govedinom u kugle (dimenzije oko 3 cm), stavite ih na tanjir, prekrijte i ostavite da se hlade oko 20–30 minuta.

Korak 5/8

1 kašika putera

veliki tiganj – varjača

Istopite puter u velikom tiganju i pržite ćufte dok ne dobiju braonkastu koricu sa svih strana oko 15–20 minuta na srednjoj temperaturi. Postarajte se da tiganj ne bude pretrpan. Izvadite ispržene ćufte iz tiganja i izdvojite ih sa strane.

Korak 6/8

1 kašika brašna – 300 ml goveđeg bujona

Za pripremu sosa dinstajte brašno u preostaloj količini ulja za prženje i sipajte goveđi bujon uz neprestano mešanje.

Korak 7/8

60 ml slatke pavlake

Zatim umešajte slatku pavlaku. Krčkajte sos oko 5–7 minuta dok se ne zgusne.

Korak 8/8

2 kašičice soja sosa – biber – džem od brusnice za serviranje – pire od krompira za serviranje

Za dekoraciju začinite soja sosom i biberom. Vratite ćufte u tiganj, ubacite sos i servirajte sa džemom od brusnica i pireom od krompira.

Plašite se nereda? Nemojte!

Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.