Porcije: 12
Sastojci
- 120 g crne čokolade
- 120 g maslaca
- 5 jaja (podeljenih)
- 60 ml mleka
- 350 g šećera (podeljeno)
- 100 g višenamenskog brašna
- 1⁄4 kašičice soli
- 500 g krem-sira
- 125 g kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ekstrakt vanile
- brašno za posipanje
- sveže maline za serviranje
- 100 ml šlaga (opciono)
- 1 kašika prah-šećera (opciono)
Pribor: rerna, mala kaserola, stoni mikser ili ručni mikser sa žicama za testo, kalup za tortu, špatula, velika činija, žica za mućenje, nož
Zagrejte rernu na 180 °C / 350 °F. U maloj kaseroli otopite maslac i čokoladu na srednje niskoj temperaturi. Ostavite po strani. U stonom mikseru umutite deo jaja, mleko i deo šećera. Dodajte mešavinu otopljenog maslaca i čokolade i mutite dok se dobro ne sjedine. Dodajte brašno i so i mutite dok ne postane glatko.
Podmažite kalup maslacem i pobrašnite po potrebi. Dodajte testo za braunije i poravnajte površinu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C / 350 °F oko 25 minuta.
U međuvremenu, dodajte krem-sir, preostali šećer, preostala jaja, kiselu pavlaku i ekstrakt vanile u veliku činiju. Mutite dok ne postane glatko.
Izvadite kalup iz rerne i spustite temperaturu na 160 °C / 320 °F. Premažite koru u kalupu mešavinom sa krem-sirom i poravnajte površinu. Vratite u rernu i pecite još 50–55 minuta dok fil ne slegne.
Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se malo ohladi, pa prođite oštrim nožićem po unutrašnjoj ivici kalupa. Otvorite kalup i skinite okvir. Kada se kolač ohladi, stavite ga u frižider i pustite da se ohladi najmanje 4 sata ili, još bolje, preko noći.
Umutite pavlaku i prah-šećer dok smesa ne postane čvrsta. Premažite kolač tankim slojem šlaga i servirajte garnirano malinama.
Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.