FAQ

Korišćenje mašine za sudove olakšava kućni posao i štedi vreme. Pored toga, doprinosi i očuvanju životne sredine, jer mašina za pranje sudova troši manje energije i vode nego kada se sudovi peru ručno. Generalno, svo posuđe koje je označeno od strane proizvođača kao pogodno ili bezbedno za mašinsko pranje može da se pere u mašini za pranje sudova. Ako pratite nekoliko jednostavnih pravila i koristite odgovarajući Somat proizvod, vaši sudovi će izaći iz mašine besprekorno čisti i blistavi posle svakog pranja.

Pred-ispiranje/čišćenje
U zavisnosti od tipa mašine, neki programi sa ciklusom ispiranja mogu da se izaberu direktno. Ovi programi obično pružaju intenzivnije čišćenje. Odgovarajuće informacije mogu da se preuzmu iz uputstva za mašinu ili sa internet stranice proizvođača mašine. Sa funkcijom pred-ispiranja/čišćenja, ostaci hrane koji mogu jednostavno da se uklone hladnom vodom se najpre ispiraju. Ciklus čišćenja zatim počinje hladnom vodom pre nego što se deterdžent automatski doda iz raspršivača deterdženta. U zavisnosti od toga koji je program izabran, voda se zagreva do odgovarajuće temperature između 35 i 75°C. Ciklus čišćenja traje između 15 i 90 minuta, a završava se ispumpavanjem vode.

Među-ispiranje
Svi programi uključuju među ispiranje. Ovaj ciklus je potreban da bi se uklonili ostaci vode od pranja i posuđe pripremilo za završno  ispiranje. Među-ispiranje se završava ispumpavanjem vode.

Završno ispiranje
Svi programi osim programa za pred-ispiranje uključuju funkciju završnog ispiranja. Voda teče u mašinu i, u standardnim programima se zagreva do maksimalno 75°C. Dok se zagreva, sredstvo za ispiranje posuđa se automatski dodaje iz raspršivača deterdženta. Uz Somat All in One i Somat Gold, dodatno ispiranje nije potrebno pošto je već integrisano u ove proizvode.

Sušenje
Svi programi osim vrlo kratkih ciklusa "samo ispiranje" koji su posvećeni brzom čišćenjenju čaša na primer, uključuju i sušenje. Tiplota akumulirana iz završnog  ispiranja pomaže da se sudovi osuše. Sušenje obično traje između 20 i 70 minuta.

Regeneracija
Specijalna Somat so može da se koristi u većini mašina. Ove mašine automatski obnavljaju ugrađeni omekšivač vode u odgovarajućim intervalima uz korišćenje slanog rastvora iz rezervoara. Ako se koriste Somat All in One ili Somat Gold, nema potrebe da se dodaje so za omekšavanje vode ako tvrdoća vode ne prelazi 21°dH (nemačka skala za tvrdoću vode).

Pre svega, možete da smanjitie temperaturu pranja sudova na 50°C ili 55°C. Time ćete uštedeti oko 84 kWh električne energije i 1497 litara vode godišnje.
Drugo, koristite automatski program. Tako će se koristiti najbolja podešavanja u zavisnosti od posuđa u mašini kao i odgovarajuća količina vode i struje. Složite i razvrstajte posuđe kao što je preporučeno u uputstvu proizvođača. Redovno proveravajte i čistite filter na izlazu. Na kraju, kad god je to moguće, uključujte mašinu za pranje posuđa samo kada je puna.

Automatski programi se automatski podešavaju u zavisnosti od posuđa u mašini i koriste odgovarajuću količinu vode i struje što pomaže u očuvanju životne sredine.
Savremeni deterdženti za automatsko pranje sudova, kada se koriste u skladu s preporukama, mogu da postignu željene rezultate čišćenja čak i na 50°C ili 55°C i sa automatskim programima.

Izrazi "pogodno za pranje u mašini za sudove" i "bezbedno za pranje u mašini za sudove" se često koriste da bi se opisale karakteristike posuđa. Termin "pogodno za pranje u mašini za sudove" nije zvanično definisan i jednostavno je izabran od strane proizvođača posuđa u skladu sa iskustvom. Sa druge strane, što se tiče termina "bezbedno za pranje u mašini za sudove",  testiranje i procena nemetalnog posuđa su navedeni u dva međunarodna standarda, EN 12875-1 i -2. Rezultati ovih testova su izraženi u standardizovanim ikonama kao maksimalni broj ciklusa pranja sudova koje posuđe može da izdrži bez oštećenja. Standardizovani testovi još uvek ne postoje za metalne predmete. Šerpe i lonci koji su napravljeni od nemagnetskih metala ili koji su napravljeni od samo jednog materijala obično se peru u mašini za sudove bez ikakvih problema; oni su često označeni kao "bezbedni za mašinsko pranje". Ako je predmet napravljen od različitih materijala, npr. telo je napravljeno od metala, a ručke su plastične, i vi ste u nedoumici, najbolje je da se konsultujete sa proizvođačem.

Posuđe se pravi od različitih materijala. Kako će neki predmet reagovati kada se pere u mašini za sudove zavisi od materijala od kojeg (kojih) je napravljen i od načina na koji je napravljen ili obrađen.

Nerđajući čelik
Pribor za jelo, lonci, šerpe, poslužavnici, spatule, kutlače, i cediljke se često prave od nerđajućeg čelika. Za razliku od gvožđa i "normalnog" čelika, nerđajući čelik ne rđa. Razlog je to što je gvožđe legirano sa različitim količinama drugih metala, naročito sa hromom i niklom. Nerđajući čelik obično može da se pere u mašini za pranje sudova.

Staklo
Staklo se često koristi u domaćinstvima zbog svojih posebnih osobina, kao što su transparentnost, način na koji prelama i reflektuje svetlost, sjaja, nepropustljivosti, i otpornost na hemikalije. Staklo obično može da se pere u mašini za sudove.

Srebro
Vrsta posuđa koje se najčešće pere u mašini za pranje sudova je srebrni escajg. Predmeti koji nisu pogodni za pranje u automatskim mašinama za pranje sudova su dekorativne tacne, činije i ravno posuđe, držači za šoljice za čaj, slanici, i  šejker za posipanje šećerom koji su obloženi znatno tanjim slojevima srebra i često imaju dodatni sloj laka.

Drvo
Nelakirani predmeti od drveta, kao što su kašike za kuvanje, koji nisu zalepljeni, mogu da se peru u mašini za sudove. Međutim, oni će izbledeti i njihova površina obično vremenom postaje hrapava. Na drvenim daskama većih površina mogu da se pojave pukotine. Drvene drške na priboru za jelo mogu da izblede ili da puknu. Lakirano drvo nije pogodno za mašinsko pranje. Drvo nabubri, što izaziva ljuštenje laka.

Keramika
Posuđe napravljeno od fine keramike može da  se podeli u četiri grupe: grnčarije, lončarija, porcelan i staklasti porcelan. Što se tiče bezbednosti pranja ovih materijala u mašini za sudove, pravilo glasi: što je materijal teži i manje porozan, to je bezbedniji za mašinsko pranje.

Pribor za jelo od srebra i nerđajućeg čelika može da se pere u mašini za sudove istovremeno. Međutim, različite vrste metala ne bi trebalo da se dodiruju tokom pranja, u suprotnom metali mogu da potamne ili da dobiju mrlje.

Nelegirani aluminijum će reagovati i na kiseline i na baze, a takođe mogu da se pojave i površinske promene, čak i kada je bio samo u kontaktu sa vodom. Crne mrlje na aluminijumu su poznate kao "vodene mrlje." Aluminijum ove vrste - koji se često koristi za prese za beli luk - nije pogodan za pranje u mašini za sudove jer su oštećenja nepovratna. Za šerpe i lonce od aluminijuma, preporučljivo je da se obratite proizvođaču za preporuku o tome da li su ti predmeti pogodni ili bezbedni za pranje u mašini za sudove. Čak i izloženi slojevi aluminijuma na dnu šerpe ili lonca mogu da znače da su ovi predmeti neprikladni za pranje u mašini za sudove.

Pre punjenja mašine, uklonite sve ostatke hrane koji se lako skidaju. Pred-ispiranje u sudoperi nije ni potrebno ni preporučljivo za životnu sredinu. Jedini izuzetak su ostaci koji se ne rastvaraju u vodi, kao što su spanać, pepeo od cigarete, ili seckani začini. Oni bi trebalo najpre da se isperu, jer u suprotnom mogu da se zalepe za drugo posuđe.
Sudovi moraju stabilno da stoje u korpama. Čaše moraju biti posebno stabilno postavljene, tako da se ne oštete udarenjem jedna o drugu.
Šolje mogu da se smeste u uglovima korpi, dok duboko posuđe treba da se postavlja u sredini korpe. Nije preporučljivo da postavljate sudove jedne preko drugih jer to može proizvesti "senku" koja sprečava vodu da stigne do svih predmeta u mašini za pranje sudova.
Pored toga, proverite da li prskalice mogu nesmetano da se okreću.
Velike sudove treba postaviti u donju korpu, dok male i krhke predmete kao što su čaše i šolje u gornju korpu.
Pribor za jelo treba staviti u korpu za pribor za jelo sa drškom na dole. Ako vaša mašina ima stalak za pribor za jelo, možete da sortirate pribor za jelo prilikom stavljanja u korpu.
U mašinama sa izloženim grejnim elementima, plastični delovi mogu lako da se deformišu ako se postave u u donju korpu. Iz tog razloga, najbolje je da se bilo kakvi predmeti napravljeni od plastike postave u gornju korpu.

Mašinu za pranje sudova treba ostaviti nekoliko minuta sa odškrinutim vratima nakon završetka programa da bi se posuđe ohladilo. Počnite sa donjom korpom, tako da preostala voda u gornjoj korpi ne može da kaplje na suvo posuđe ispod.

Kada se pravilno koristi, mašina za pranje sudova ne zahteva svakodnevno čišćenje, jer se komore za čišćenje i korpe automatski čiste u toku ciklusa pranja sudova. Međutim, filter treba redovno da se čisti.
Ako se doda premalo deterdženta za sudove, veći ili veoma masni  ostaci hrane nisu sastrugani sa posuđa, ili izabrani program nije pogodan za nivo zaprljanosti, masne ostatke ili druge tragove hrane, ostaci mogu ostati u mašini i tako umanjiti performanse čišćenja ometajući protok vode u sistemu. U tom slučaju ili u bilo kom drugom slučaju kada rezultat čišćenja više nije zadovoljavajući, unutrašnji zidovi i mlaznice prskalica treba da se očiste.
Preporučuje se redovni ciklus čišćenja sa Somat Machine Cleaner-om (svakih mesec dana do dva) jer će on zadržati vidljive i skrivene delove mašine za pranje posuđa koji sadrže vodu čistim.
Bočne ivice mašine za pranje sudova mogu da se čiste univerzalnim sredstvom za čišćenje u domaćinstvu umesto sa Somat Machine Cleaner-om. Jednostavno ga nanesite vlažnom krpom, a zatim obrišite prljavštinu.

Crevo za odvod vode mora da bude priključeno pre sifona, koji služi kao zamka za neprijatne mirise. Pored toga, crevo ne bi trebalo da bude savijeno.
Drugo, možda je izabran pogrešan program za pranje sudova koji ne odgovara stepenu zaprljanosti posuđa. To može da uzrokuje akumuliranje ostataka u filterima.
Rešenje: Okačite bocu Somat Machine Cleaner-a u mašini za pranje sudova i pokrenite ciklus čišćenja u skladu sa uputstvima, koristeći jedan od najintenzivnijih programa.
Osim toga, ostaci na gumi na vratima takođe mogu biti uzrok. Rešenje: Pokvasite krpu za čišćenje i očistite gumu na vratima.
Ako se mirisi javljaju zbog toga što se mašina nije koristila u dužim vremenskim intervalima, to može da se izbegne korišćenjem Somat Deodorizing Pearls®. Somat tabs All in One ili Gold takođe pomažu da se neutrališu neprijatni mirisi i zahvaljujući njima mašina miriše na sveže posle svakog pranja.

Skoro sve mašine za pranje sudova za domaćinstva mogu da se povežu sa dovodom tople vode. Po pravilu, maksimalna ulazna temperatura ne bi trebalo da prelazi 60°C - za više informacija najbolje je da se obratite proizvođaču mašine za pranje sudova. Ako je mašina za sudove priključena na dovod tople vode, potrošnja energije će biti niža pošto je manje električne energije potrebno za zagrevanje vode tokom programa pranja sudova. Realna količina ušteđene struje zavisiće od temperature ulazne tople vode i od sobne temperature.
Dokazano je da su performanse čišćenja našeg Somat deterdženta veoma dobre u mašinama koje su povezane sa toplom vodom iz slavine. Čak i sastojci osetljivi na temperaturu kao što su enzimi u formuli, razvijaju svoje puno dejstvo: topla voda u prvom ciklusu (pred-ispiranje ili ciklus ručnog pranja, u zavisnosti od izabranog programa) ohladiće se do temperature od oko 30°C temperaturom posuđa i unutrašnjih zidova mašine.

Ako se koristi multi-funkcionalna tableta (npr. Somat All in One ili Somat Gold), dodatno ispiranje uopšte nije potrebno. Osim toga, za vrednosti tvrdoće vode do 21°dH (nemačka skala za tvrdoću vode) nema potrebe da se dodaje bilo kakva so za regeneraciju. Međutim, trebalo bi da koristite so za regeneraciju za više stepene tvrdoće kako biste zaštitili svoju mašinu i postigli najbolje rezultate. U zavisnosti od tipa mašine, lampica za upozorenje može ukazivati na nedostatak sredstva za ispiranje posuđa ili soli. Ove lampice možete da zanemarite ako se multi-funkcionalna tableta koristi u odgovarajućim uslovima.

Tečni deterdženti za ručno pranje posuđa nisu pogodni za upotrebu u mašinama za sudove. Ovi proizvodi generišu penu koja bi mogla da prodre u glavnu fijoku mašine i da izazove zaustavljanje vode. U tom slučaju biste morali da pozovete servisera da se mašina vrati u ispravno stanje. Iz istog razloga, sudovi koji se prethodno operu na ruke treba dobro da se isperu pre nego što ih stavite u mašinu za sudove.

70/75°C Intenzivan
Normalno do izuzetno prljavi lonci i šerpe

65°C Normalan ili univerzalan
Osušeni ostaci hrane

50/55°C Normalan ili univerzalan
Normalno prljavo posuđe

45/55°C Program za uštedu energije/Ekološki
Normalno prljavo posuđe (program može da trajeduže od normalnog programa)

35°C – 45°C Delikatno/stakleno posuđe
Malo prljavo posuđe osetljivo na toplinu (naročito čaše)

35°C – 60°C Brz/kratak program
Malo prljavo posuđe bez osušenih ostataka hrane (program traje manje od sat vremena ali može da uštedi električnu energiju)

Razlozi mogu da uključuju izbor pogrešnog programa, pogrešno punjenje mašine za pranje sudova ili prisustvo nerastvorljivih ostataka hrane na posuđu. Najbolji način da se izbegnu loši rezultati pranja posuđa je da se istružu ili obrišu najtvrdokorniji ostaci hrane sa posuđa nakon upotrebe i da se posuđe odmah stavi u mašinu za pranje sudova. Uverite se da je mašina ispravno napunjena. Prskalice treba slobodno da rotiraju i mlaznice ne smeju da budu blokirane. Sledite naše savete o tome kako da napunite mašinu posuđem.

Peskasti talog u čašama, šoljama, činijama, ili uskom posuđu može da se pojavi kada su sudovi previše zaprljani ili ako je temperatura pranja bila suviše niska. Visoke, uske čaše ne treba stavljati u uglove gornje korpe, jer voda neće moći da dospe do svih elemenata bez prepreka. Ako ostaci hrane nisu oprani, to je često zbog toga što su bili u "mrtvim uglovima", odnosno zato što su drugim predmetima bili zaklonjeni od prskanja. Redovno proveravajte filtere i mlaznice i očistite sve što može da ih blokira da biste izbegli preraspoređivanje i deponovanje ostataka hrane.

Crni čaj može da formira skramu kada se ostavi da odstoji, a to može da ostane na unutrašnjoj strani šolje. Ove mrlje mogu biti posebno teške za uklanjanje ako je lokalna voda izuzetno tvrda, ili čak sa nekim vrstama čaja. Mrlje od čaja mogu da se uklone povećanjem doziranja praškastog deterdženta za pranje sudova ili pomoću multi-funkcionalne Somat tablete u programu 50/55°C. Somat tabs All in One, ili Somat Gold tablete su sposobne za uklanjanje fleka od čaja na niskim temperaturama.

Masni ostaci se akumuliraju i ostaju u filteru i u komori za pranje sudova ako se veoma masno posuđe često pere u kratkim programima ili brzim ciklusima. Program za pranje sudova treba uvek da se izabere u skladu sa stepenom zaprljanosti posuđa. Višak masnih ostataka iz posuđa ili šerpi treba da se odstrani, npr. jednostavno sa već upotrebljenim priborom za jelo ili papirnim ubrusom, pre stavljanja posuđa u mašinu. Da biste lako očistili unutrašnjost mašine za pranje sudova, preporučujemo upotrebu Somat Machine Cleaner-a.

Ako se koristi so za regeneraciju da bi se omekšala voda, beli sloj rastvorljiv u vodi može da ostane na posuđu zbog rastvora soli koji izlazi iz rezervoara soli. Razlozi za to bi mogli da budu sledeći:

  • Poklopac rezervoara soli nije pravilno zatvoren, čime se omogućava da se rastvor soli istiskuje u komoru za pranje sudova. U tom slučaju, trebalo bi da pravilno zatvorite poklopac.
  • Moguće je da se na poklopcu pojavila pukotina i u tom slučaju treba da se zameni.
  • Višak soli se možda prelio u komoru za pranje sudova, prilikom punjenja rezervoara. U tom slučaju, izaberite kratak ciklus i uključite praznu mašinu  - bez sudova.

Ovo bi mogao da bude kamenac. Ovakav talog može da se formira kada se koristi deterdžent u prahu ili tableta bez funkcije soli i kada nema soli za regeneraciju u sistemu za omekšavanje vode. U tom slučaju, trebalo bi da sipate so ili da koristite multifunkcionalne tablete sa funkcijom soli (npr. Somat All in One ili Somat Gold). Ako je tvrdoća vode veća od 21°dH (nemačka skala za tvrdoću vode), kamenac može da se formira čak i kada koristite multi-funkcionalne tablete. U tom slučaju, takođe treba dodati so u rezervoar, u kombinaciji sa multi-funkcionalnim proizvodom za čišćenje. Proverite jedinicu za omekšavanje vode, u skladu sa uputstvom za mašinu za sudove, da biste videli da li je prilagođena lokalnoj tvrdoći vode.
Trenutno rešenje: Uključite praznu mašinu uz korišćenje Somat Machine Cleaner-a na najintenzivnijem programu. Ovo će ukloniti naslage kamenca. Ako su svi sudovi u mašini potpuno prekriveni belim nerastvorljivim slojem, možete da ih ostavite unutra dok mašina radi sa sredstvom za čišćenje mašine za sudove. Izuzetak: materijali osetljivi na kiseline kao što su emajl ili posuđe sa dekoracijom.

Tamnjenje je verovatno rezultat vrste hrane koja se jela tim priborom. Ostaci hrane koji sadrže sumpor, kao što su senf, jaja, mahunarke, riba, itd., mogu da izazovu tamnjenje srebra. U mašini za pranje sudova, ostaci hrane koji sadrže sumpor imaju više vremena da deluju na predmete nego što bi to bio slučaj prilikom ručnog pranje posuđa. Funkcija zaštite srebra u Somat tabletama sprečava tamnjenje srebra, sve dok su razlozi tamnjenja tragovi sumpornih sastojaka iz ostataka hrane. Ako je na srebrnom posuđu prisutna velika količina ostataka hrane ili ako se mašina koristi samo u retkim intervalima, preporučujemo da operete srebrno posuđe ručno neposredno posle upotrebe ili da ga pred-isperite u mašini hladnom vodom čim ga stavite u mašinu za sudove. Takođe bi trebalo da izbegavate bilo kakav direktan kontakt između srebra i nerđajućeg čelika u mašini. Međutim, nisu samo spoljni uticaji uzročnici tamnjenja srebra. Sastav i obrada srebrnog posuđa igraju odlučujuću ulogu. Na primer, srebro označeno sa 800 može da dobije zlatnu do svetlo braon boju zbog visokog sadržaja bakra od 200 delova na 1000. Iz tog razloga, manje je pogodno za mašinsko pranje posuđa. Međutim, ako je pribor post-obložen srebrom u galvanskoj kadi, on će se ponašati kao srebrni sloj 90 ili 100. Veoma star srebrni escajg, kod kojeg se srebrni sloj istrošio tokom vremena, ponekad do tačke u kojoj je osnovni materijal postao vidljiv, ima veliku sklonost ka tamnjenju. Ovakvi elementi escajga ne bi trebalo više da se peru u mašini. U principu, ne postoji način da se u potpunosti izbegne tamnjenje srebrnog pribora za jelo. Fleke na srebrnim predmetima mogu da se uklone metalnim poliranjem.

Ove "dugine" boje su jedna vrsta tamnjenja izazvana određenim vrstama hrane, kao što su karfiol, celer, keleraba, pečurke, krompir ili kuvana riba. Takođe je moguće da voda za pranje koja sadrži takve supstance uzrokuje promenu boje  na drugim elementima u mašini. Ove dugine boje su veoma tanke obloge koje se lepe za čelik. Fiziološki, oni su potpuno bezopasni i mogu da se uklone pomoću sredstva za čišćenje mašine za sudove ili sredstvom za poliranje metala.

Takve mrlje od rđe, na posuđu ili priboru za jelo napravljenom od nerđajućeg čelika se obično prenose sa drugih izvora. To bi mogli da budu nerđajući šrafovi, na primer, koji se koriste za pričvršćivanja ručki na šerpama i loncima. Drugi izvori rđe bi mogli da budu okrnjeno emajlirano posuđe, noževi za ljuštenje, cediljka za čaj ili drugi kuhinjski pribor izrađen od niskolegiranog čelika. Još jedan čest uzrok rđe je oštećena plastična obloga na samim korpama za sudove, čime metalne šipke ispod postaju vidljive. Rđa koja se razvila se zatim prenosi vodom po mašini i ostaje na elementima od nerđajućeg čelika. Sam deterdžent za pranje posuđa ne može da izazove rđanje. U retkim slučajevima, rđa može da se unese u mašinu vodom iz slavine.

Najčešći tip korozije na nerđajućem čeliku je tačkasta korozija, koja ima destruktivan uticaj na materijal. Oštrice noževa posebno su naročito osetljive na ovu vrstu korozije. Tačkasta korozija počinje sa pojavom sitnih rupica nalik na ubode igle koji su nevidljivi golim okom. Kako rupe rastu, oštećene oblasti, tamno sive do crne boje sa zrnastom strukturom, mogu da budu prečnika od nekoliko milimetara. Razlog ove korozije je uništavanje zaštitnog površinskog sloja. Hloridi, koji su prisutni u obliku obične soli u vodi za piće i ostacima hrane, prouzrokuju ovo uništavanje. Kiseline u hrani takođe pojačavaju ovaj efekat. Zbog toga je važno prilikom sipanja soli u rezervoar za omekšivač vode uveriti se da so za omekšavanje vode nije ostala na dnu mašine za pranje sudova ili na drugim delovima. Ovo može da se izbegne pred-ispiranjem, ili kratakim ciklusom u novijim mašinama za pranje sudova, da bi se isprala prolivena so za regeneraciju ili slani rastvor koji je isteran iz rezervoara. Alkalni proizvodi, kao što su rastvori deterdženta, ne izazivaju tačkastu koroziju na površinama od nerđajućeg čelika.

Razvoj korozije stakla, koja dovodi do bele oblačnosti, zavisi od vrste stakla i od uslova pranje posuđa. Uprkos svojoj hemijskoj otpornosti, staklo može da se ošteti tokom vremena čak i sa čistom vodom ili vodenim rastvorima. Kao posledica toga, supstance cure i staklo deluje zamagljeno. Ovaj efekat se pojačava stalnim smenjivanjem mokrih i suvih faza i temperaturnih skokova (tokom srednjeg ciklusa pranja). Međutim, može proći dosta vremena pre nego vidljivi efekti poput zamagljenosti ili belih pruga počnu da se razvijaju kao rezultat pranja čaša u mašini za pranje sudova. Jer, staklo je obično tako svetlucajuće i providno, da sve nepravilnosti odjednom postaju vidljive. To nema veze sa vrstom deterdženta koji se koristi. Ova vrsta korozije stakla može da se pojavi sa bilo kojim deterdžentom za mašinsko pranje posuđa. Međutim, Somat All in One ili Somat Gold, imaju ugrađenu funkciju zaštite stakla koja pomaže da se staklo zaštiti duže od korozije stakla.
Evo korisnog saveta za ubuduće. Prilikom kupovine novih čaša, potražite oznake ili beleške u vezi sa podobnošću za pranje u mašini za sudove. Neki proizvođači garantuju otpornost stakla za određeni broj ciklusa pranja posuđa.

Zbog površine koja odbija vodu plastika se teško kvasi. To uzrokuje formiranje kapljica tokom sušenja Pored toga, plastika teško apsorbuje toplotu. Iz tog razloga se suši sporije od ostalih vrsta materijala. U zavisnosti od (površina) odlika plastičnih predmeta (starost, gruba površina, ogrebotine, itd) i performansi sušenja mašine za pranje sudova, neki pojedinačni predmeti mogu da budu i dalje pomalo vlažni kada se izvade iz mašine.

Ogrebotine su uvek rezultat mehaničkog delovanja na površinu stakla. Gotovo da nema čaše za piće u svakodnevnoj upotrebi kod koje se ne pojavljuje ova vrsta oštećenja. Tokom mašinskog pranja, ogrebotine i tragovi od udaraca naročito se javljaju kada čaše udaraju jedna o drugu ili o tvrde predmete. Ovo se dešava kada su čaše postavljene u mašini tako da stoje preblizu jedna drugoj i međusobno se dodiruju. To može dovesti do prstenastih tragova oko oboda čaše jer one imaju tendenciju da rotiraju tokom pranja. Ove ogrebotine mogu da se pojave pojedinačno ili preko cele čaše. One takođe mogu da se spoje tako da formiraju belu tačku ili prsten. Tragovi udaraca su preliminarne štete koje obično nisu vidljive golim okom. Pod mikroskopom mogu da se vide veoma tanke pukotine jedna pored druge. One postaju vidljive kao tanke pukotine nakon ponovljenih pranja u mašini za pranje sudova. Generalno, tragovi ogrebotina na čašama nisu vidljivi za ljudsko oko na prvi pogled. Što se češće čaše peru u mašini, to ogrebotine postaju vidljivije, pošto voda i vodeni rastvori prodiru u ogrebotine ili tanke pukotine. Kao posledica toga, čestice stakla koje su već postale labave, se odvajaju. I na kraju, ovaj proces se ubrzava padom temperature između ciklusa toplog čišćenja i hladnog srednjeg ciklusa.

Suprotno opštem uverenju da je staklo veoma glatko i neprobojno, površina stakla zapravo ima grubu i nepravilnu strukturu, koja može da se vidi pod mikroskopom. Sićušne čestice prašine mogu da prodru u ove pukotine i tokom upotrebe i za vreme pranja posuđa, a u zavisnosti od uslova pranja posuđa (izabranog programa, temperature čišćenja, pritiska prskanja, itd.) možda neće biti moguće da se one uklone svaki put kada se čaša pere. Posebno sa visokim čašama, na čije dno mlaz možda ne stiže, ova pojava može da bude češća. Zbog hemijskih procesa, ove čestice mogu da se menjaju tokom vremena i da prouzrokuju pojavu neprijatnih mirisa u staklu. Kada se čaše koriste, miris se prenosi na napitak u čaši. Efekat je naročito uočljiv kod gazirane mineralne vode, jer mehurići ugljene kiseline gasa odvajaju čestice sa zida čaše i nose ih na površinu.
Korozija stakla na čašama koje su bile u upotrebi već neko vreme takođe dovodi do promene u strukturi površine i olakšava da mikroskopske čestice budu zarobljene u površini.
Da biste uklonili neugodne mirise iz čaše, možete da operete čaše nekoliko puta zaredom sa programom visoke temperature. Kada se to radi, čaše treba staviti u korpu tako da mlaz stigne u svaki deo njihove površine. U zavisnosti od stanja i starosti čaša, možda neće biti moguće eliminisati mirise u potpunosti.