Broj porcija: 4
Sastojci
- 1 pile
- 3 crvene pomorandže
- 2 režnja belog luka
- 10 lista žalfije (odvojena)
- 30 g sušenih brusnica
- 150 g putera (odvojen)
- 500 ml povrća
- 200 ml mleka
- 180 g palente
- 60 g parmezan
- 6 kašika seckanih badema
- puter
- so
- biber
Posuđe: rerna, daska za sečenje, rende, cediljka, nož, lonac, kutlača, tiganj za pečenje, četkica za pecivo, tiganj za prženje, mutilica
Prethodno zagrejte rernu na 180°C. Počevši od grudi, lagano skinite kožu sa piletine drškom kašike, vodeći računa da je ne oštetite. Ostavite sa strane.
Iseckajte luk, polovinu listova žalfije i brusnicu. Koristeći rende, kompletno oljuštite jednu crvenu pomorandžu, iscedite sok i ostavite sa strane. Isecite preostalu crvenu pomorandžu na parčad.
Istopite dve trećine putera u maloj šerpi. Dodajte izrendanu crvenu pomorandžu i sok, brusnicu, iseckanu žalfiju i luk. Zažinite sa solju i biberom i promešajte da se sjedini, a zatim ostavite na oko 3 do 4 minuta.
Premažite tiganj puterom. Stavite na dno srvenu pomorandžu, ostavljajući pritom barem 3 parčeta za serviranje.
Premažite piletinu puterom između grudi i kože. Stavite piletinu u tiganj i premažite je sokom od crvene pomorandže četkicom. Pecite na 180°C otprilike 60 minuta, prelivajući sokom od crvene pomorandže na svakih 20 minuta.
Pržite iseckane bademe u tiganju na 3 - 4 minuta ili dok ne postane zlatno braon.
Dok se piletina peče, skuvajte palntu. Dodajte povrće i mleko u šerpu. Začinite sa solju i biberom i ostavite da proključa. Sipajte palentu dok mešate. Ostavite da se krčka približno 15 minuta i konstantno mešajte. Kada je skuvano, dodajte parmezan i ostatak putera.
Servirajte palentu u ćiniju i stavite preko bademe- Izvadite piletinu iz rerne, servirajte celu i dekorište sa preostalim parčićima crvene pomorandže i žalfije.
Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.