Porcije: 4
Sastojci
- 200 g brašna od spelte (tip 1050)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 100 ml vode (mlake)
- 2 paradajza
- 10 g peršuna ravnog lista (deljen)
- 400 g mlevene jagnjetine
- 4 kašike paradajz pirea
- 2 kašike ulja od belog luka
- 1⁄4 kašičice sušenog divljeg belog luka
- 1 kašičica tucane paprike
- 1⁄2 kašičice kumina
- 1 limun (sok) za garniranje
- 1⁄2 kašičice sumaka za garniranje
- brašno spelte za posipanje
- so
- biber
Pribor: rerna, sito, velika činija, pleh ili kamen za picu, papirni ubrus, daska za sečenje, nož, vatrostalna činija, papir za pečenje, oklagija
Zagrejte rernu na najjaču temperaturu (230 °C – 300 °C) i stavite kamen za picu ili pleh za pečenje u rernu da se ugreje. U veliku činiju sipajte speltino brašno zajedno sa solju i postepeno dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Dobro umesite testo oko 5 minuta dok ne postane meko i elastično.
Podelite testo na loptice veličine teniske lopte, prekrijte vlažnim papirnim ubrusom i ostavite da odstoji desetak minuta.
Stavite paradajz u vatrostalnu činiju i nalijte vodom da ga prekrijete. Ostavite tako oko 30 sekundi, ohladite ga kratko u ledenoj vodi pa ga oljuštite.
Sitno naseckajte peršun. Polovinu ostavite za garniranje. U velikoj činiji pomešajte mlevenu jagnjetinu, paradajz naseckan na kockice, polovinu naseckanog peršuna, paradajz pire, sušeni divlji beli luk, ulje od belog luka, tucanu papriku i kumin. Začinite solju i biberom
Na pobrašnjenoj površini razvucite oklagijom lopte od testa na velike krugove debljine 1/2 cm odnosno /1/4 inča. Prebacite ih na papir za pečenje.
Premažite testo tankim slojem jagnjetine i blago ispritiskajte prstima. Prebacite picu na papiru u rernu, pažljivo je smestivši u pleh. Pecite 5–8 minuta ili dok rubovi ne postanu blago naduveni i tamni. Ponovite dok ne potrošite testo i premaz.
Pospite peršunom. Po želji dodajte još limunovog soka i sumaka. Uvijte i uživajte!
Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.