Skip to Content

Da li tečnošću za sudove možete da operete auto?

Tečnost za sudove je zapravo jedno od najboljih sredstava za pranje prozora i felni na autu. Ali da biste dobro očistili ove delove, trebaće vam odgovarajući alat i nekoliko saveta.

Redovno održavanje vozila važan je deo njegovog ispravnog rada. Tečnost za sudove je savršena za pranje felni i prozora. Pomoću nje auto će izgledati bolje i rešićete se prljavštine, otpadaka i soli sa puta. Navodimo nekoliko korisnih saveta uz koje ćete pravilno očistiti te delove.

Pranje prozora i felni na autu: potreban pribor

Za pranje prozora i felni na autu trebaće vam:

 • Jedna kofa
 • Mek sunđer i četka
 • Upijajuće krpe
 • Guma za pranje stakla
 • Baštensko crevo
 • Krpa od mikrofibera

Korak po korak: čišćenje felni i prozora na autu

 1. Parkirajte auto u hladovinu da biste sprečili prevremeno sušenje.
 2. Uverite se da su svi prozori i vrata zatvoreni.
 3. Napunite kofu toplom vodom, a zatim dodajte nekoliko kapi tečnosti za sudove.
 4. Mekim sunđerom i vodom sa sapunicom istrljajte prozore, a zatim pređite preko njih gumom za čišćenje stakla, brišući ivicu upijajućom krpom posle svakog poteza.
 5. Prebrišite ivice prozora da biste skinuli višak tečnosti.
 6. Naprskajte felne baštenskim crevom.
 7. Istrljajte felne mekim sunđerom i četkom, pa isperite crevom.
 8. Osušite krpom od mikrofibera.

Priprema

Parkiranjem auta u hladu štitite ga od sunca, koje može brzo da osuši sapunicu na prozorima i felnama, zbog čega se stvaraju mrlje koje se teško skidaju. Pre nego što ugasite vozilo, proverite da li su svi prozori podignuti, a zatim proverite da li su sva vrata potpuno zatvorena.

Čišćenje prozora na autu

Sačekajte da se auto sasvim ohladi pa napunite kofu toplom (ne vrućom) vodom. Sipajte u kofu nekoliko kapi tečnosti za sudove. Uvek počnite od pranja prozora. Felne su obično krajnje prljave od puta i zahtevaju više ribanja. Ako počnete od prozora, nećete morati ponovo da uzimate tečnost za sudove i čistu vodu.

Čišćenje felni na autu

Baštensko crevo može da ukloni veliki deo prljavštine, pa ne morate mnogo da ribate. Svaku felnu svakako operite crevom, ali potom jako izribajte sunđerom i četkom da biste uklonili svu prljavštinu i mrlje. Čim završite sa pranjem felne, isperite je. Ne čekajte da operete sve felne jer sapunica može da se osuši i napravi mrlje. Sušenjem felni krpom od mikrofibera takođe sprečavate pojavu mrlja, ali i uklanjate veliki deo vlage, koja može da zadrži prašinu pa da auto opet izgleda prljavo.

Važno je da ne koristite tečnost za sudove za pranje karoserije auta, ali za prozore i felne možete. Pratite ove korake da biste uradili to kako treba.

Povezani članci

 • Da li vas zanima još načina korišćenja tečnosti za sudove? Pronađite još ideja za korišćenje u kuhinji

 • Saznajte kako funkcioniše tečnost za sudove!

 • Imate problem sa održavanjem čistoće sudova tokom kampovanja? Isprobajte ova uputstva laka za praćenje!