Skip to Content

Pranje sudova tokom kampovanja

Višekratno posuđe je bolje po okolinu i jeftinije za uživanje na otvorenom, ali veliki broj ljudi danas pribegava korišćenju jednokratnih tanjira, pribora i čaša jednostavno zato što nisu sigurni kako da peru obične sudove na kampovanju. Evo nekih korisnih saveta i trikova za vaše sledeće kamp-putovanje.

Zagrevanje, pranje, ispiranje i sušenje

Najbolji način da zagrejete vodu za pranje jeste da je posle serviranja hrane sipate u tavu, tiganj ili šerpu koje ste koristili za kuvanje. Tako voda možete da se ugreje dok vi jedete i sprečava da se hrana na dnu posude zalepi. Kada završite sa jelom, nalijte vruću vodu u kofu sa malo tečnosti za sudove. Hladna voda je dovoljno dobra za drugu kofu i možete da je koristite za ispiranje sudova posle pranja.

Pribor potreban za pranje sudova na kampovanju

Prvo treba da razmislite šta će vam sve trebati. Trebaće vam ekološka tečnost za sudove, dve kofe ili velike činije i kuhinjski ubrusi. Trebaće vam i četka za pranje, sunđer ili krpa za pranje prljavih sudova.

Osim toga, možete da ponesete i gumene rukavice, sušač za sudove, cediljku i hvataljke jer ti alati mogu dodatno da vam olakšaju pranje.

Pranje sudova na kampovanju: korak po korak

Jeste li spremni za pranje sudova na kampovanju? Evo šta treba da znate.

  1. Uklonite ostatak hrane sa sudova
  2. Zagrejte vodu na rešou ili kamp-vatri
  3. Pripremite dve činije za pranje (jednu sa toplom i drugu sa hladnom vodom)
  4. Sipajte tečnost za sudove u činiju sa toplom vodom. Preporučujemo da koristite Mer tečnost za sudove.
  5. Operite sudove u toploj vodi, pa ih isperite hladnom vodom
  6. Osušite sudove na sušaču ili pomoću ubrusa
  7. Prospite iskorišćenu vodu što dalje od kampa

Bacanje iskorišćene vode

Iz bezbednosnih razloga, sačekajte da se voda donekle ohladi pre nego što je bacite. Ako ste u kamp-naselju, verovatno imate pristup mestu za odlaganje prljave vode ili sudoperi. Ako nema namenskog mesta za izbacivanje vode, procedite tečnost, a komade hrane bacite u vatru. Prljava voda od pranja sudova treba da se baci makar 200 stopa od mesta na kom kampujete, staza ili izvora vode da mali komadi hrane ne bi privlačili životinje u kamp.

Koristite obične sudove i uštedite novac. Pranje sudova nije tako teško kako vam se možda čini. Samo pratite ove korake da biste to uradili ispravno.

Povezani članci

  • Pronađite savršenu dozu tečnosti za sudove!

  • Pogledajte ova postupna uputstva za efikasno pranje sudova.

  • Da li želite da vodite računa o svom uticaju na životnu sredinu? Probajte našu biorazgradivu tečnost za sudove!