Skip to Content

Očistite kuhinju pomoću tečnosti za sudove

Oprali ste sudove i oni sada stoje pored sudopere i suše se na polici. Vaš posao oko čišćenja je gotov, zar ne? Netačno. U kuhinji postoji mnogo mesta koja treba malo izribati da bi se uklonila nečistoća, ostaci hrane i masnoća nakupljeni tokom svakodnevnog života i nedavne pripreme obroka. Srećom, ne morate da izlazite i kupujete posebno sredstvo za čišćenje za svaki deo kuhinje. Mer tečnost za sudove je odlično sredstvo i za čišćenje kuhinje.

Sredstvo za čišćenje radne površine: korišćenje deterdženta za sudove

Imate li pri ruci praznu bocu sa prskalicom? Napunite je toplom vodom i dodajte kap Mer tečnosti za sudove. Blago protresite da biste pomešali vodu i tečnost za sudove, pa poprskajte radne površine da biste upotrebili ovaj rastvor kao sredstvo za čišćenje radne ploče. Obrišite čistim ubrusom. Obavezno redovno osvežavajte ovu mešavinu da biste obnovili efikasnost rastvora.

Ako nemate bocu sa prskalicom, možete da sipate nekoliko kapi tečnosti za sudove u činiju sa toplom vodom. Natopite sunđer ovom mešavinom dok ne upije vodu i tečnost za sudove i dobro ga ocedite da vam ne curi tečnost. Ribajte radne površine u kuhinji mekom stranom sunđera dok ne uklonite nečistoću i dok površine ponovo ne zasijaju.

Ovaj rastvor je dobar za većinu radnih ploča, posebno onih na kojima ostaju tragovi. Tragovi se javljaju zbog masnoće koja se zadržava na površini radne ploče. Većina sredstava za čišćenje radne površine može da očisti ili dezinfikuje površinu, ali samo tečnost za sudove može lako da razloži isto ono ulje koje svakodnevno skidate sa šerpi i sudova. Ovaj rastvor je takođe savršen za ugradne ploče za kuvanje od keramike ili stakla.

Čišćenje kuhinjskih ormarića

Kuhinjski ormarići su podjednako podložni zadržavanju prljavštine, masnoće i ostataka hrane kao radne površine. Bilo da je u pitanju otopljena štangla čokolade na koju ste zaboravili ili masnoća koja je prskala dok ste pržili piletinu, Mer tečnost za sudove može da bude rešenje za čišćenje kuhinjskih ormarića.

Prvo pomoću papirnog ubrusa uklonite koliko je god moguće osušenih, gnjecavih ili zalepljenih ostataka hrane. Zatim očistite ormariće pomoću boce sa prskalicom ili vode pomešane sa tečnošću za sudove u činiji koju ste koristili za čišćenje površina. Oribajte mekim sunđerom da biste se rešili nereda, pa brzo prebrišite ubrusom da izbegnete tragove.

Kako da otpušite cevi

Kaustične hemikalije u većini tečnih sredstava za odvodne cevi mogu da nagrizu vodoinstalacije, a pozivanje vodoinstalatera da otpuši odvod je poslednja solucija, ali i skupa. Većina problema sa zapušenim slivnikom u kuhinji ima veze sa masnoćom, a to može lako da se reši pomoću tečnosti za sudove i vode. Tajna je u tome da sipate pozamašnu količinu Mer tečnosti za sudove u slivnik zapušene sudopere. U međuvremenu napunite električni bokal vodom iz česme i stavite da provri. Posle nekoliko minuta (dok tečnost za sudove ode niz slivnik i cevi i obloži zapušeno mesto) sipajte ključalu vodu u odvod da se pomeša sa tečnošću za sudove, odlepi masnoću sa cevi i otera je niz njih.

Kako da očistite aparate od nerđajućeg čelika

Mer tečnost za pranje suđa je fantastična opcija za čišćenje kuhinjskih aparata, a naročito onih od nerđajućeg čelika. Da biste očistili te kuhinjske aparate:

  1. Nanesite nekoliko kapi Mer tečnosti za sudove na vlažan, mek sunđer.
  2. Obratite pažnju na teksturu nerđajućeg čelika. Ako je ne vidite dobro, pokušajte da je napipate prstima.
  3. Zatim počnite da perete aparat, počevši od vrha i krećući se u smeru teksture.
  4. Sasvim isperite višak tečnosti za sudove.
  5. Brzo osušite papirnim ubrusom da biste sprečili mrlje i tragove vode.

Korišćenje tečnosti za sudove za pranje sudopere

Upravo ste oslobodili sudoperu od gomile prljavih sudova i voda koju ste ocedili nije baš kristalno čista. Možda tako ne izgleda, ali sudoperi je potrebno čišćenje.

Počnite ispiranjem. Koristite toplu vodu da biste isprali komadiće hrane sa bočnih strana sudopere u sifon ili skupljač otpadaka. Zatim nanesite Mer tečnost za sudove. Sipajte tečnost za sudove ukrug oko slivnika. Tako bi trebalo da imate dovoljnu količinu sapunice za ovaj posao. Koristite čist, mek sunđer da oribate dno i bočne strane sudopere kružnim pokretima, pa ih isperite. Ispiranje počnite na stranama pomoću slavina na izvlačenje ili dodatka u vidu creva, ako je moguće. Ako nemate to, možete da upotrebite šolju vode.

Želite čistu kuhinju? Očistite kuhinju pomoću tečnosti za sudove; dobra je za radne površine, odvode, ormariće, sudopere i sve aparate.

Povezani članci

  • Potražite neke odlične savete o tome kako da vam auto sija od čistoće!

  • Želite li da sprečite pojavu bakterija i bacila u kuhinji? Pogledajte naše savete!

  • Pogledajte i isprobajte naše savete za čišćenje!