Kako funkcioniše tečnost za sudove?

Tečnost za sudove pere sudove, čime nam omogućava da iznova i iznova koristimo iste sudove. Ali kako funkcioniše tečnost za sudove? Naučna pozadina ovog proizvoda će vas zapanjiti.

Kako funkcioniše tečnost za sudove - molekuli deterdženta

Postoje dva različite tipa molekula. Neki su hidrofilni, što znači da ih voda privlači, dok su drugi hidrofobni, što znači da ih voda odbija. Ulje je sastavljeno od hidrofobnih molekula.

Struktura tečnosti za sudove

Kada se ova dva tipa molekula iskombinuju, daju molekul deterdženta. Molekul tečnosti za sudove sadrži jedan hidrofilni i jedan hidrofobni kraj. Prvi je polarna struktura koja se vezuje za vodu dok perete sudove. Drugi je nepolarna struktura koja se vezuje za mast i ulje.

Kako funkcioniše tečnost za sudove?

Kada stavite mastan tiganj u sudoperu punu sapunjave vode, ulje ili mast na tiganju se ne razlaže automatski u vodi. To je zato što su molekuli ulja nepolarni, dok su molekuli vode polarni. Pa kako onda funkcioniše tečnost za sudove? Tako što koristi polarnu i nepolarnu strukturu i deluje kao most, odnosno emulzifikator.

Pošto se ulje po prirodi ne meša sa vodom, molekuli sapuna se preraspoređuju kada dođu u kontakt sa uljem. Ako biste u ovom trenutku mogli da vidite molekul deterdženta, videli biste da je hidrofilna polarna strana molekula (ona koja voli vodu) usmerena ka vodi. Hidrofobni deo koji voli mast okrenut je ka ulju. Taj deo se lepi za mast, hvata je unutar molekula i odguruje je od sudova, tako da sapunjava voda može lako da se ispere.

Kako funkcioniše tečnost za sudove: do čistoće sudova

Molekuli tečnosti za sudove podižu prljavštinu, bacile i masnoću sa sudova tako da oni mogu da se isperu u slivnik. Posle ispiranja tečnosti za sudove vodom, sudovi ostaju čisti i spremni za ponovnu upotrebu.

Osim toga, za optimalne rezultate su potrebni voda (koja i sama može da razloži veliki deo hrane) i kretanje ili trenje.

Da li ste se ikada zapitali kako funkcioniše tečnost za sudove? Zahvaljujući jedinstvenim delovima molekula sapuna, sudovi su posle svakog ručnog pranja čisti i bez masnoće.

Povezani članci

  • Pronađite savršenu dozu tečnosti za sudove!

  • Pogledajte ova postupna uputstva za efikasno pranje sudova.

  • Saznajte kako funkcioniše tečnost za sudove!