Skip to Content

Kako da perete sudove

Znate onaj osećaj kada sudovi počnu da se gomilaju posle prijatnog obroka, pa ne znate ni odakle da počnete sa pranjem? Toliko ima prljavih tiganja, tanjira, čaša i pribora za koje samo želite da nekom magijom nestanu. Ako znate kako na pravi način da operete sudove, možete da uštedite sebi vreme i trud. Zato smo vam sastavili mali vodič.

Koji pribor vam treba?

Ovo su stvari koje su vam potrebne da operete, oribate i osušite sudove:

 • Tečnost za sudove
 • Sunđeri
 • Krpe
 • Četke
 • Čelične žice
 • Gumene rukavice
 • Kuhinjski ubrusi
 • Sušač za sudove

Četkice sa najlonskim čekinjama su najbolja opcija jer najmanje zadržavaju bakterije. Vodite računa kad koristite čeličnu žicu za sudove. Iako su vrlo korisne u brzom skidanju zalepljene hrane, mogu da vam izgrebu sudove.

Sortiranje sudova

Pre svega, treba da sortirate sudove redosledom kojim ćete ih prati. Uvek počnite od sudova koji su manje zaprljani. Tako će vam voda za sudove duže ostati čista. Tu spadaju:

 • Čaše
 • Šolje
 • Escajg

Sledeći korak je da skinete mrlje i ostatke hrane sa tanjira i činija. Veoma zaprljane i zamašćene sudove, kao i šerpe i tiganje, treba da perete poslednje. Ako na sudovima ima zalepljene hrane ili mnogo zagorele masti, potopite ih pre pranja da bi se prljavština i hrana odlepile kako biste lakše oprali sudove. Uz Mer tečnost za sudove, posle samo nekoliko minuta potapanja možete još lakše da operete sudove.

Ako je moguće, skinite hranu sa tanjira posle jela, a pre pranja. Osim što ćete ih tako lakše oprati i sprečiti da se hrana zalepi, i voda za pranje će vam ostati čistija.

Izbor odgovarajuće tečnosti za sudove

Prava tečnost za sudove može da napravi razliku pri pranju sudova – kako za tanjire i čaše, tako i za vaše ruke. Mer je napravljen da rešava probleme pri pranju suđa tako što istovremeno otklanja skorelost, masnoću i zagorelost. Njegova moćna kombinacija snažnog razlaganja masti i tehnologija dvostrukih enzima daje sudovima sjaj bez potrebe za jakim ribanjem. Ako imate suvu ili osetljivu kožu, koristite blaži deterdžent kao što je Mer balzam. Dermatolozi ga preporučuju zbog pH vrednosti koja pogoduje koži.

Vruća ili hladna voda

Vruća voda za pranje preporučuje se u većini slučajeva radi rastvaranja masnoće i eliminisanja bakterija. Voda za pranje obično treba da ima najmanje 110 stepeni farenhajta (45 stepeni celzijusa) da biste dobili optimalan rezultat. Ova temperatura vam neće biti prijatna za ruke tokom pranja pa bi trebalo da koristite rukavice. Mer tečnost za sudove se proizvodi pomoću napredne enzimske tehnologije i zato je efikasna na nižim temperaturama, što je energetski i ekološki efikasno. Ne zaboravite da zamenite vodu kada se ohladi i zaprlja.

Korišćenje savršene doze tečnosti za sudove

Možda se pitate koliko tečnosti za sudove treba da koristite pri ručnom pranju. To najčešće određuje tip tečnosti za sudove koju koristite. Za redovno pranje možete da koristite malu dozu Mer limuna: trebaće vam samo 3 ml deterdženta za 5 litara vode. Za jače zaprljane sudove koristite 5 ml (jednu kašiku) na svaki litar vode.

Ako koristite nekoncentrovanu Mer tečnost za sudove ili onu za osetljivu kožu, sipajte 5 ml (1,5 kašika) tečnosti na svakih 5 litara vode. Ako imate posebno zamašćen tiganj ili zalepljenu hranu koje treba da operete, možete da koristite veću dozu od 5 ml po litru vode.

Ispiranje sudova

Kada operete pet ili šest sudova, predlažemo da ih dobro isperete toplom vodom. Topla voda uklanja preostalu nečistoću, sapunicu i bakterije sa sudova. Takođe doprinosi bržem sušenju sudova i umanjuje pojavu mrlja i tragova. Voda treba da bude malo toplija od vode za pranje da biste dobili brže rezultate, ali i sobna temperatura vode je dovoljno dobra.

Sušenje sudova: sušenje ubrusom ili na polici za sušenje?

Ako sušite sudove ubrusom, možete odmah da ih odložite, ali to traži malo više vremena. Sušenje na polici za sušenje je obično bolja opcija, mada ćete morati malo da sačekate pre odlaganja.

Kada se sudovi osuše, možete da ih vratite na mesto.

Čišćenje sudopere i pribora za pranje sudova

Kada ste završili sa sudovima, očistite sudoperu tečnošću za sudove da biste uklonili bacile, bakterije i prljavštinu koji se možda nalaze u sudoperi, na radnoj površini i na šporetu. Moraćete da se pobrinete i za kuhinjski pribor. Redovno menjajte kuhinjske ubruse, sunđere i ostali kuhinjski pribor da se na njima ne bi skupljale bakterije i bacili.

Pratite ova postupna uputstva za pranje sudove da biste uštedeli sebi vreme i trud uložen u pranje.

Povezani članci

 • Pronađite savršenu dozu tečnosti za sudove!

 • Da li vas zanima još načina korišćenja tečnosti za sudove? Pronađite još ideja za korišćenje u kuhinji

 • Pratite ova bezbednosna uputstva ako nenamerno dođete u dodir sa tečnošću za sudove.