Skip to Content

Saveti za pranje

Kada treba da operete sudove ručno, nekoliko saveta za ručno pranje sudova će vam olakšati da to uradite brzo i efikasno.

Saveti za ručno pranje sudova: temperatura vode

Kod većine sudova, topla voda je bolja za pranje. Topla voda pomaže pri eliminisanju dela bakterija i rastvara masnoću. Voda obično treba da bude na temperaturi višoj od 110 stepeni farenhajta (45 stepeni celzijusa), ali ne morate da uzimate termometar pri pranju svake čaše. Napunite sudoperu vodom toliko toplom da vam ne bude prijatno da duže držite gole ruke u njoj. Gola koža najčešće ne može dugo da izdrži u vodi toplijoj od 110 stepeni farenhajta (45 stepeni celzijusa). Da biste olakšali postupak, perite sudove u rukavicama. Gumene rukavice vam štite ruke i čine postupak podnošljivijim.

Temperatura vode za ispiranje je jednako važna. Toplija voda lakše spira preostalu tečnost za sudove i deo bakterija i ubrzava sušenje kada poslažete sudove na policu. Takođe umanjuje pojavu mrlja i tragova.

Uprkos našoj preporuci da perete sudove u vrućoj vodi, Mer je napravljen tako da bude efikasan i na nižim temperaturama vode. Pomoću specijalne enzimske tehnologije uklanja nečistoću i masnoću, a štedi energiju.

Uklanjanje masnoće i zalepljene hrane

Tečnosti za sudove kao što je Mer sadrže polarne delove (koji vole vodu) i one nepolarne (koji vole ulje) koji pomažu pri izvlačenju masnoće i efikasnom skidanju sa sudova. Međutim, ako treba da očistite veliku količinu masnoće ili zalepljenu hranu, ribanje nije najbolja opcija. Zapravo je bolje da potopite sudove u mešavinu tople vode i nekoliko kapi Mer tečnosti za sudove. Posle samo nekoliko minuta zalepljena hrana i masnoća se lako peru sa sudova.

Kako da uštedite vodu

Ovo su najbolji načini da uštedite vodu pri ručnom pranju sudova:

 • Nemojte da menjate vodu čim nestane pena. Tečnost za sudove je i dalje efikasna i prisutna, čak i kad više nema mehurića.
 • Papirnim ubrusom obrišite što je moguće više komadića hrane sa sudova pre nego što ih spustite u sudoperu. Tako će vam voda duže biti bez prljavštine.
 • Operite pet do šest posuda, pa ih isperite. Voda ne mora da vam ide sve vreme, niti morate da ispirate svaki sud čim ga operete.
 • Izbegavajte pranje jednog po jednog suda pod vodom iz česme. Napunite sudoperu ili kadicu za sudove da biste uštedeli vodu.

Koraci za pranje sudova

Pitate se kako da perete sudove? Evo nekih koraka za pranje sudova koji će vam olakšati stvar.

 1. Napunite sudoperu ili kadicu toplom vodom.
 2. Dodajte nekoliko kapi Mer tečnosti za sudove u toplu vodu. Prava doza će se razlikovati u zavisnosti od vrste tečnosti za sudove koju ste izabrali.
 3. Obrišite višak hrane sa sudova pre pranja.
 4. Prvo perite čaše, tanjire i alatke. Najmasnije sudove, šerpe i tiganje ostavite za kraj.
 5. Dobro isperite tečnost za sudove sa svake posude.
 6. Postavite sudove da se osuše na polici za sušenje ili ih obrišite ubrusom.
 7. Ne zaboravite da operete sve kuhinjske ubruse, četke ili krpe koje ste koristili da bi vam bili čisti za sledeće pranje sudova.

Korišćenje police za sušenje sudova

Možda ćete biti u iskušenju da ubrusom osušite sve sudove, ali to nije uvek najbolja opcija. Sušenje ubrusom može da potraje i iziskuje trud, zavisno od količine sudova. Sušenje sudova na polici za sušenje je obično bolja mogućnost jer omogućava da se sudovi sami dobro osuše pre odlaganja.

Imajte u vidu da vlaga sa sudova kaplje na površinu ispod police za sušenje. Ako uz policu za sušenje niste dobili gumeno ili plastično dno za skupljanje vode, umesto toga stavite pleh ispod.

Brzo i efikasno očistite sudove uz ove savete za pranje sudova.

Povezani članci

 • Potražite neke odlične savete o tome kako da vam auto sija od čistoće!

 • Pronađite savršenu dozu tečnosti za sudove!

 • Saznajte kako funkcioniše tečnost za sudove!