Skip to Content

Šta da radite sa bakterijama i bacilima u kuhinji

Bakterije, bacili i mikroorganizmi iz hrane i smeća mogu da zagade frižider, radne površine, aparate, kuhinjski pribor, sudoperu, odvod sudopere i druga mesta. Uz ove savete i Mer tečnost za sudove vaš pribor, alatke i površine mogu da budu čistije.

Kako se bacili prenose?

Bacili se obično prenose dodirom, ali mogu da se prenose i vazduhom, zavisno od tipa bacila. Uz ovih nekoliko jednostavnih koraka možete da sprečite širenje bacila po kuhinji:

 • Uvek operite ruke pre pripreme hrane.
 • Koristite zasebne daske za sečenje mesa i povrća.
 • Operite ruke odmah posle dodira sa kantom za smeće.
 • Perite ruke posle svakog zadatka u pripremi hrane, na primer pripreme sirovih namirnica i mešanja salate.
 • Perite viljuške i noževe dovoljno dugo. Njihovi kraci i udubljenja mogu da posluže za skupljanje bacila i bakterija.

Sprečavanje skupljanja bakterija i bacila na kuhinjskim ubrusima, sunđerima i drugim kuhinjskim alatkama

Bacili u kuhinji mogu da se prenesu i zagade pribor za pranje. Krpa za sudove, sunđer, četka za pranje, gumene rukavice, čak i kuhinjski ubrusi mogu da postanu meta zagađivača kao što su bacili. Da se na njima ne bi skupljale bakterije i bacili:

 • Da biste dobro očistili sunđere između pranja, možete da ih potopite u rastvor izbeljivača na 5 minuta ili u rastvor sirćeta na 20 minuta. Obavezno ih dobro isperite nakon toga i stavite ih pored sudopere da se osuše.
 • Redovno perite četku za sudove da ne bi skupljala bakterije. Za najbolje rezultate koristite četku sa najlonskim čekinjama. Na njima se teže zadržavaju bakterije.
 • Gumene rukavice nisu skupe za zamenu, ali i dalje je važno da na njima nema bacila i da mogu da se koriste. Odvojite jedan par rukavica za korišćenje u kuhinji (ne mešajte ih sa rukavicama kojima čistite kupatilo).
 • Dobro isperite rukavice posle svake upotrebe. Ne zaboravite, tečnost za sudove i topla voda uklanjaju deo bakterija. Dobro osušite rukavice pre odlaganja. Vlaga na njima može da omogući razvoj bakterija.
 • Redovno perite i dezinfikujte kuhinjske ubruse i krpe za sudove, čak i ako vam ne deluju prljavo. Perite na najvišoj dostupnoj temperaturi radi dezinfekcije.

Čišćenje kuhinje pomoću tečnosti za sudove

Mer tečnost za pranje sudova može da se koristi i za čišćenje kuhinje. Tečnošću za sudove i toplom vodom možete temeljno da očistite kuhinjske površine kao što su radna ploča, daske za sečenje, ploče šporeta i kuhinjska ostrva. Ova mesta treba redovno da čistite. Da biste eliminisali bakterije i smanjili mogućnost unakrsne kontaminacije, površine možete posle čišćenja i da dezinfikujete proizvodima za dezinfekciju bezbednim po hranu ili izbeljivačem. Daske za sečenje, naročito drvene, treba redovno da se menjaju jer na njima mogu da se zadržavaju bacili.

Pri čišćenju kuhinje tečnošću za sudove, imajte u vidu da sredstva kojima čistite takođe treba da se očiste i osuše posle svake upotrebe. To obuhvata i podne krpe i kofe. Ne zaboravite da oribate i pod na kom takođe mogu da se nakupljaju bacili.

Povezani članci

 • Pratite ova bezbednosna uputstva ako nenamerno dođete u dodir sa tečnošću za sudove.

 • Da li vas zanima još načina korišćenja tečnosti za sudove? Pronađite još ideja za korišćenje u kuhinji

 • Pogledajte i isprobajte naše savete za čišćenje!