Skip to Content

Tečnost za sudove i zdravlje

Da li je tečnost za sudove štetna ako se proguta?

Ako slučajno progutate tečnost za sudove, može doći do iritacije. Najbolje je da popijete čašu vode odmah potom da bi se tečnost rastvorila. Nemojte podsticati povraćanje.

Možda ćete osetiti simptome kao što su nadražen želudac, dijareja i povraćanje. Međutim, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, pozovite lekara, centar za kontrolu trovanja ili idite u hitnu službu da biste odmah dobili pomoć.

Šta da radite ako vam tečnost za sudove uđe u oko

Tečnost za sudove koja je dospela u oko treba odmah da se ispere velikom količinom vode. Ako nosite kontaktna sočiva, odmah ih izvadite. Tečnost može da izazove iritaciju i osećaj peckanja ako ostane u kontaktu sa okom, a može čak da dovede i do zamagljenog vida ili teškoća pri fokusiranju ako se ne ispere. Ako simptomi potraju, promene se ili pogoršaju, potražite pomoć lekara.

Da li je tečnost za sudove otrovna ako se ne ispere?

Ako operete sudove, a ne isperete ih kako treba, možda ćete na tanjirima, čašama, priboru i drugim predmetima pronaći sasušene ostatke tečnosti.

Tečnost za pranje sudova u najvećem broju slučajevima ne bi trebalo da je otrovna u malim količinama. Ako osušite sudove koji nisu dobro isprani, možete da umanjite simptome tako što ćete popiti čašu vode da biste dodatno rastvorili tečnost. Međutim, i najmanje količina tečnosti u telu može da izazove iritaciju, povraćanje, dijareju ili nadražen želudac. Ako ovi simptomi potraju ili se pogoršaju, obavezno potražite pomoć lekara.

Bezpednosni saveti za tečnost za sudove

Da biste smanjili mogućnost da progutate deterdžent ili ili da vam uđe u oko, pratite ove korisne bezbednosne savete.

  • Uvek držite tečnost za sudove van domašaja male dece i kućnih ljubimaca. Vodite računa da je stavljate van njihovog dometa da je ne bi slučajno progutali.
  • Posle pranja sudova temeljno isperite tečnost za sudove. Time smanjujete mogućnost iritacije. A i nećete morati da otrpite taj sapunjavi ukus hrane ili pića.
  • Pri ribanju sudova pomerajte sunđer u smeru dalje od tela, kao kad sečete nožem. Nenamerno prskanje će ići u suprotnom smeru, dalje od vaših očiju.

Povezani članci

  • Da li vas zanima još načina korišćenja tečnosti za sudove? Pronađite još ideja za korišćenje u kuhinji

  • Želite li da sprečite pojavu bakterija i bacila u kuhinji? Pogledajte naše savete!

  • Saznajte kako funkcioniše tečnost za sudove!