Skip to Content

Čisto i ekološko - zašto je sudomašina najodrživiji način pranja suđa

Zašto je sudomašina bolja po životnu sredinu od ručnog pranja suđa? Da nabrojimo razloge… Pobrojali smo ekološke prednosti korišćenja sudomašine u odnosu na ručno pranje i objasnili na koji način različiti programi koje sudomašina ima mogu da uštede vodu, energiju ili i jedno i drugo.

Da li je sudomašina bolja po životnu sredinu od ručnog pranja suđa

Svi smo svesni očiglednih prednosti korišćenja sudomašine. Ne predstavlja gubljenje vremena za vas, efikasnije je i u većoj meri higijenski od ručnog pranja, a i doprinosi održavanju uredne kuhinje. Ali koji je ekološki uticaj sudomašine? 

Rezultati nezavisnog ispitivanja daju zaključak: sudomašina je zaista najekonomičniji način pranja suđa. Ona generalno koristi manje vode i energije, čak i kada u to ubrojite energiju potrebnu za proizvodnju same sudomašine.

Novije mašine su energetski još efikasnije od starijih, sudomašine pune veličine su sve u svemu ekonomičnije, ali kompaktniji modeli su isplativiji za mala domaćinstva od redovnog uključivanja poluprazne sudomašine.

To su osnovne postavke, a sada da zaronimo dublje i saznamo kako da smanjimo potrošnju, sačuvamo vodu i uštedimo energiju korišćenjem pravih programa.

Koji program sudomašine ima najmanju potrošnju?

Očigledan odgovor bi bio eko program. Međutim, ako živite u području u kom često nestaje voda, ušteda vode vam je važnija. Ako živite na mestu na kom su nestanci struje redovan problem, trebalo bi više pažnje da posvetite uštedi energije. Većina proizvođača podešava eko program tako da se odvija uz manje zagrevanja i da koristi manje vode, ali treba pogledati uputstvo za sudomašinu i proveriti koji je potencijal uštede vode i energije kod drugih ciklusa, poput kratkog pranja ili postavke manje količine vode.

Kako da uštedite energiju pomoću sudomašine

Pre nego što uključite mašinu, proverite da li ste je dovoljno napunili. Pročitajte naše uputstvo o punjenju sudomašine i saznajte kako da operete maksimalnu količinu sudova bez žrtvovanja snage čišćenja. Uvek uključujte sudomašinu na najmanju moguću temperaturu. Naravno, morate da pojačate temperaturu za posebno zaprljane sudove i preporučuje se povremeno uključivanje vrućeg programa radi čišćenja mašine i eliminisanja bakterija, ali tanjire, šolje i čaše koje koristite svakodnevno perite hladnim programom. Pored toga, možete da uštedite energiju ako sušite sudove na sobnoj temperaturi (ukoliko je dostupno) ili čak ako završite pranje pre faze sušenja i ostavite sudove da se sami osuše.

Kao i kod svakog kućnog aparata, isključite stanje pripravnosti ako ga ne koristite. Možete da smanjite pritisak na električnu mrežu ako uključujete sudomašinu u vreme slabe potrošnje (na primer kasno noću), kada je struja obično jeftina i dobija se iz lokalnih postrojenja.

Kako da uštedite vodu pomoću sudomašine

Nemojte da koristite pretpranje, ni pod česmom ni u mašini. Sastružite ostatke hrane u smeće pre punjenja mašine, ali nemojte da trošite vodu na zadatak koji će se svakako ponoviti u mašini. Video ispod Dnevnika mašine objašnjava zašto prethodno propiranje nije potrebno.

You need to accept cookies to play this video

Slični proizvodi

 • Multifunkcionalne tablete
 • Multifunkcionalni gelovi
 • Somat Classic
 • Aditivi
 • Somat Excellence 4in1 Caps

Još iz ove kategorije

 • Saveti za sudomašinu ako imate tvrdu vodu

  Saznajte kako da izađete na kraj sa mrljama od vode i drugim znakovima tvrde vode.

 • Kako da se otarasite neprijatnih mirisa iz sudomašine

  Neka sudomašina miriše sveže uz ove efikasne savete i pomagala za čišćenje i osvežavanje.

 • Kako da napunite sudomašinu da biste dobili najbolje rezultate

  Tražite najbolji način punjenja sudomašine? Uradite to kako treba uz ove kompletne savete za punjenje.

 • Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

  Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

 • Tablete, prašak ili gel – koji je najbolji deterdžent za sudomašinu i kako se koristi

  Sve o tome koji tipovi deterdženta za sudomašine postoje, kako da ih koristite i gde da ih stavite.

 • Zašto su deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata bolji po životnu sredinu?

  U reklamama se često naglašava da su deterdženti za mašinsko pranje suđa „bez fosfata”, ali šta to uopšte znači?

 • Koja temperatura sudomašine najviše troši energiju?

  Saznajte kada treba da pojačate temperaturu, a kada je sasvim u redu da koristite eko program.

 • Kako da čaše ostanu zaštićene od kamenca u sudomašini

  Saznajte kako da napunite sudomašinu tako da osetljivo stakleno posuđe ostane bezbedno i koje deterdžente za mašinsko pranje sudova i aditive treba da koristite da biste dobili optimalne, blistave rezultate.

 • Kako da očistite najprljavije sudove u sudomašini

  Uz naše savete za potapanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje svaki put ćete imati najbolje rezultate čišćenja.