Skip to Content

Šta su to fosfati i zašto su deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata bolji po životnu sredinu?

U reklamama ili na deklaracijama proizvoda često se naglašava da su deterdženti za mašinsko pranje suđa „bez fosfata”. Većina nas razume da to mora da je dobro, ali da li ste se ikada zapitali šta su uopšte fosfati? Nastavite sa čitanjem da biste saznali.

Šta su to fosfati?

Fosfati su prirodni oblici elementa fosfora koji je prisutan u životnoj sredini i javlja se svuda oko nas. Međutim, neorganski hemijski fosfat nije identičan elementu fosforu. Štaviše, fosfat je so fosforne kiseline. Ruda stene od neorganskog fosfora koristi se za izdvajanje fosfora kao đubriva u poljoprivredi. On podstiče rast biljaka, deobu ćelija i fotosintezu. Fosfati se stvaraju kada se fosfor kombinuje sa drugim elementima i drugačije funkcionišu. U potrošačkim proizvodima, kao što su zubna pasta, boja, deterdženti za veš i sudove, koriste se  različiti fosfati.

Zašto su fosfati prisutni u deterdžentu za mašinsko pranje suđa?

Oko 5% fosfata koji se iskopavaju kao ruda širom sveta donedavno su se koristili u deterdžentima. Kod deterdženata za mašinsko pranje suđa fosfati su služili za vezivanje kalcijuma i magnezijuma i zadržavanje drugih čestica, što doprinosi njihovom uklanjanju sa prljavih sudova tokom pranja. Oni takođe omekšavaju vodu, čime se sprečava stvaranje kamenca u sudomašini.

Da li su fosfati toksični ili štetni?

Budući da se nalaze svuda, između ostalog u našoj hrani i telima, fosfati nisu štetni po ljude. Zapravo, ako lekar otkrije da imate manjak fosfata, propisaće vam suplemente kako biste regulisali nivoe fosfata. Isto važi za životnu sredinu: fosfati su nutrijenti koji podstiču rast biljaka i sami po sebi nemaju negativne efekte po biljke ni životinje. Ako fosfati nisu ni toksični ni štetni po ljude, a ni po okolinu, zašto je većina zemalja zabranila njihovu upotrebu u deterdžentima za mašinsko pranje suđa?

Zašto su fosfati zabranjeni?

Fosfati su zabranjeni širom SAD i EU, kao i u mnogim drugim zemljama. Uprkos činjenici da nisu toksični ni štetni po ljude, njihovo prisustvo u vodenim tokovima može da poremeti ravnotežu vodenih oblika života. Pošto su fertilizatori, fosfati uzrokuju ubrzan rast algi. To takozvano cvetanje ima nepovoljan efekat na druge organizme koji žive u vodi. Većina postrojenja za obradu otpadnih voda ne može potpuno da eliminiše fosfate iz otpadnih voda iz domaćinstava, tako da deo fosfata neizbežno završava u prirodnim tokovima. Zemlje koje su zabranile fosfate nadale su se da će tako ograničiti cvetanje mora i sprečiti zagađenje reka i jezera prekomernom količinom nutrijenata.

Kako funkcionišu deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata?

Svi Somat deterdženti za mašinsko pranje suđa su bez fosfata, u skladu sa propisima EU. Svi proizvodi su pretrpeli ponovnu formulaciju da bi dali isti kvalitet čišćenja bez sadržaja fosfata. Potrošači koji žive u područjima meke vode najverovatnije nisu ni primetili razliku, dok oni koji imaju tvrdu vodu sada možda moraju da koriste više soli za sudomašinu. U prvom poređenju proizvoda tableta za mašinsko pranje suđa nakon zabrane fosfata u deterdžentima u EU, najveći institut za testiranje potrošačkih proizvoda u Nemačkoj, „Stiftung Warentest”, proglasio je Somat Gold pobednikom testiranja sa boljim performansama u odnosu na sve druge proizvode, čak i bez fosfata.

You need to accept cookies to play this video

Slični proizvodi

 • Multifunkcionalne tablete
 • Multifunkcionalni gelovi
 • Somat Classic
 • Aditivi
 • Somat Excellence 4in1 Caps

Još iz ove kategorije

 • Saveti za sudomašinu ako imate tvrdu vodu

  Saznajte kako da izađete na kraj sa mrljama od vode i drugim znakovima tvrde vode.

 • Kako da se otarasite neprijatnih mirisa iz sudomašine

  Neka sudomašina miriše sveže uz ove efikasne savete i pomagala za čišćenje i osvežavanje.

 • Kako da napunite sudomašinu da biste dobili najbolje rezultate

  Tražite najbolji način punjenja sudomašine? Uradite to kako treba uz ove kompletne savete za punjenje.

 • Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

  Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

 • Tablete, prašak ili gel – koji je najbolji deterdžent za sudomašinu i kako se koristi

  Sve o tome koji tipovi deterdženta za sudomašine postoje, kako da ih koristite i gde da ih stavite.

 • Koja temperatura sudomašine najviše troši energiju?

  Saznajte kada treba da pojačate temperaturu, a kada je sasvim u redu da koristite eko program.

 • Da li je sudomašina najodrživiji način pranja suđa?

  Evo na koji način sudomašine štede vodu i energiju.

 • Kako da čaše ostanu zaštićene od kamenca u sudomašini

  Saznajte kako da napunite sudomašinu tako da osetljivo stakleno posuđe ostane bezbedno i koje deterdžente za mašinsko pranje sudova i aditive treba da koristite da biste dobili optimalne, blistave rezultate.

 • Kako da očistite najprljavije sudove u sudomašini

  Uz naše savete za potapanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje svaki put ćete imati najbolje rezultate čišćenja.