Delikatno i zahtevno - kako da čaše ostanu bezbedne u sudomašini

Čaše su prave zvezde u svetu mašinskog pranja suđa. Pomislili biste da se lako čiste, ali one uzrokuju toliko problema da se ponekad pitate da li je vredno tolike neprilike. Objasnili smo zašto je sudomašina zaista najbolje mesto za pranje čaša, kako da izbegnete zamagljivanje čaša i mrlje od kamenca pomoću osnovnih aditiva, a dali smo i konkretne savete za punjenje sudomašine uz koje nećete imati razbijene čaše.

Kako da sprečite lomljenje čaša u sudomašini

Svima nam je poznat osećaj rastrzanosti između ručnog pranja divnih, krhkih vinskih čaša (jer brinemo da ih ne razbijemo) i njihovog stavljanja u sudomašinu (jer znamo da ćemo ih izvaditi čistije i sjajnije nego što ikad mogu da budu nakon ručnog pranja). Sudomašina koja se dobro održava i pravi deterdžent daju bolji rezultat, to je neosporno. Ali kako da umanjimo rizik da se čaše razbiju u sudomašini? Evo nekih saveta i pametnih trikova:

1. Suprotno uvreženom mišljenju, glavni razlog lomljenja čaša u sudomašini nije njihanje. Čaše ne lete po mašini, već samo budu poprskane vodom, što ne treba da ih ošteti ako je mašina ispravno napunjena. Ali zato visoka temperatura može da predstavlja opasnost. Nežne čaše perite u namenskom ciklusu ili, ako ga mašina nema, na niskoj temperaturi.

2. Nežne čaše uvek stavljajte na gornju policu sudomašine. Tu je temperatura niža, a prskanje vode slabije. Ako morate da stavite veće staklene vaze ili bokale na donju policu, smestite ih da stoje čvrsto i koristite ciklus sa niskom temperaturom.

3. Ako sudomašina ima posebne pregrade za nožice vinskih čaša, stavite ih tamo. One se možda nalaze na ivici poličice na spuštanje na bočnoj strani gornje korpe gde obično stavljate dugačke alatke.

4. Ako su vinske čaše previsoke da bi stajale uspravno, mogli biste da podesite visinu gornje korpe. Obično samo podižemo korpu da bismo smestili velike tanjire na donju policu, ali možemo i da je spustimo i napravimo mesta za velike vinske čaše.

5. Neke sudomašine već imaju namenske police za vinske čaše, dok ih drugi proizvođači nude kao dodatak koji se kupuje zasebno. Možete i da kupite nebrendirane dodatke za sudomašinu posebno dizajnirane za bezbedno pranje vinskih čaša. Oni se dobijaju kao umeci, slični korpi za escajg, ili kao silikonski stabilizatori koji se kače na šipke sudomašine i nožicu vinske čaše. 3. Ako sudomašina ima posebne pregrade za nožice vinskih čaša, stavite ih tamo. One se možda nalaze na ivici poličice na spuštanje na bočnoj strani gornje korpe gde obično stavljate dugačke alatke.

Kako da sprečite kamenac i mrlje od vode na čašama

Mrlje kamenca na staklu predstavljaju znak tvrde vode. Pročitajte naš članak o rešavanju problema sa tvrdom vodom i kamencem da biste saznali više. Korišćenjem višenamenskih tableta kao što su Somat Gold 12 Multi-Active sa sadržanim omekšivačem vode možete da zaštitite čaše od belog taloga i mrlja od vode povezanih sa kamencem. Ali ako je voda tvrđa od 21° dH (nemački stepeni tvrdoće) ili ako koristite deterdžent bez soli kao što je Somat Classic, moraćete da dodate Somat so u sudomašinu. Somat sredstvo za ispiranje brine se da čaše izlaze iz mašine blistave. Kada to primenite, problemi sa kamencem će postati prošlost.

You need to accept cookies to play this video

Slični proizvodi

Još iz ove kategorije