Skip to Content

Kako da se otarasite neprijatnih mirisa iz sudomašine

Sudovi po izlasku iz sudomašine škripe od čistoće, ali u mašini se zadržava neprijatan miris? Da li sudomašina miriše čudno pre ili posle pranja? Od sredstva za čišćenje do dezodoransa za sudomašine, objašnjavamo šta da uradite da bi sudovi mirisali kao što izgledaju.

Kako da očistite sudomašinu somat sredstvom za čišćenje

Ako sama sudomašina miriše neprijatno, možda je vreme da joj priredite temeljno čišćenje. Srećom to je lak zadatak, a najbolje je kada se obavlja redovno da bi se sprečili neprijatni mirisi i izbegle skupe popravke. Samo pratite detaljno uputstvo u nastavku:

1. Glavni krivac je verovatno organski otpad koji se skuplja na dnu sudomašine. Očistite filtere koji sprečavaju da ostaci hrane, masnoća i drugi otpad začepe sudomašinu odmah posle završenog ciklusa pranja. Većina sudomašina se proizvodi na isti način, ali neka vam priručnik bude pri ruci da biste proverili stavke specifične za vaš model.

2. Izvadite donju policu da biste pristupili filteru. Možda ćete morati da skinete i veliki metalni poklopac, na kom takođe mogu da se nakupe nečistoća ili ostaci hrane (ako je tako, očistite ga). U sredini metalne osnove se nalazi plastični filter koji bi trebalo lako da se odvrne. Možda bi trebalo da koristite rukavice jer ovde stvari postaju prljave.

3. Isperite filter vrućom vodom iz česme, pa ga očistite toplom vodom i deterdžentom. Ako možete, koristite staru četku – to su ipak naslage hrane koje su se nakupljale celog meseca (ili čak više meseci). Ako imate poteškoće pri uklanjanju celokupne nečistoće, potopite filter u toplu vodu na neko vreme pa ga prebrišite sredstvom za čišćenje mašine.

4. Vratite filter na mesto i prebrišite unutrašnjost sudomašine sredstvom za čišćenje, naročito oko vrata. Možda ćete morati da koristite sredstvo za skidanje kamenca. Ako primetite debele naslage kamenca, trebalo bi da počnete da koristite i so za sudomašinu koja balansira nivo tvrdoće vode. 

5. Koristite sredstvo za čišćenje sudomašine da biste uklonili svu preostalu masnoću i kamenac sa creva, ventila i cevi koje ne možete da očistite ručno. Somat ima u ponudi jako sredstvo za čišćenje, koje se dodaje u praznu mašinu tokom najtoplijeg ciklusa. Video ispod prikazuje kako to funkcioniše.

Somat tablete za čišćenje sudomašine su blaže, tako da mogu da se koriste pri normalnom pranju. Pogledajte kako funkcionišu u video snimku ispod.

You need to accept cookies to play this video

Kako da održavate čistoću sudomašine

Pomenuti koraci za mehaničko i hemijsko čišćenje treba da se obavljaju otprilike jednom mesečno. Možete da smanjite količinu ostataka hrane u filteru ako uvek sastružete hranu sa sudova pre nego što ih stavite u mašinu. Ali tanjire nemojte da ispirate jer to može negativno da utiče na učinak proizvoda za čišćenje. Napokon, da biste izbegli buđav miris ustajale vode, držite vrata sudomašine otvorena kada se ciklus završi da biste je provetrili.

Neka sudomašina miriše na čisto uz Somat Deo Duo-Perls

Naravno, postoji jedna faza postupka čišćenja u kojoj nije moguće potpuno eliminisati mirise iz mašine – kada je sudomašina puna sudova koji još nisu čisti. Ovo može da bude problem ako vam treba nekoliko dana da nakupite dovoljno sudova za punu mašinu i/ili kada je napolju toplo. U tim situacijama prijatelj vam je dezodorans za sudomašinu. Somat Deo Duo-Perls dodaju sudomašini prijatu aromu koja neutrališe neprijatne mirise ili sadrži tonove limuna i narandže i koja se osvežava pri svakom ciklusu i traje do 60 pranja. Pogledajte kako funkcioniše u video snimku ispod.

You need to accept cookies to play this video

Slični proizvodi

 • Multifunkcionalne tablete
 • Multifunkcionalni gelovi
 • Somat Classic
 • Aditivi
 • Somat Excellence 4in1 Caps

Još iz ove kategorije

 • Saveti za sudomašinu ako imate tvrdu vodu

  Saznajte kako da izađete na kraj sa mrljama od vode i drugim znakovima tvrde vode.

 • Kako da napunite sudomašinu da biste dobili najbolje rezultate

  Tražite najbolji način punjenja sudomašine? Uradite to kako treba uz ove kompletne savete za punjenje.

 • Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

  Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

 • Tablete, prašak ili gel – koji je najbolji deterdžent za sudomašinu i kako se koristi

  Sve o tome koji tipovi deterdženta za sudomašine postoje, kako da ih koristite i gde da ih stavite.

 • Zašto su deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata bolji po životnu sredinu?

  U reklamama se često naglašava da su deterdženti za mašinsko pranje suđa „bez fosfata”, ali šta to uopšte znači?

 • Koja temperatura sudomašine najviše troši energiju?

  Saznajte kada treba da pojačate temperaturu, a kada je sasvim u redu da koristite eko program.

 • Da li je sudomašina najodrživiji način pranja suđa?

  Evo na koji način sudomašine štede vodu i energiju.

 • Kako da čaše ostanu zaštićene od kamenca u sudomašini

  Saznajte kako da napunite sudomašinu tako da osetljivo stakleno posuđe ostane bezbedno i koje deterdžente za mašinsko pranje sudova i aditive treba da koristite da biste dobili optimalne, blistave rezultate.

 • Kako da očistite najprljavije sudove u sudomašini

  Uz naše savete za potapanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje svaki put ćete imati najbolje rezultate čišćenja.