Skip to Content

Rešavanje problema kamenca - saveti za sudomašinu ako imate tvrdu vodu

Šta je to tvrda voda i zašto škodi sudomašini? Objasnili smo koji su uzroci stvaranja kamenca i podelili savete o tome kako da se izborite sa efektima tvrde vode odgovarajućim aditivima za sudomašinu. Spojler: život sa tvrdom vodom nije baš tako težak!

You need to accept cookies to play this video

Šta je to kamenac? Šta znači kad je voda tvrda?

Ukratko, kamenac je vidljivi rezultat tvrde vode. Imate kamenac ako zatičete beli talog na čašama posle pranja u sudomašini, ako redovno nalazite mrlje od vode na sudovima i ako se oko vrata sudomašine nakuplja beli ili sivi sloj. Ako uočite ove znakove, znajte da imate tvrdu vodu. Šta to znači? Ako živite u području sa tvrdom vodom, voda koja dolazi iz česme ima visok sadržaj minerala zato što se filtrira kroz krečnjak i kredu. Sitne čestice magnezijum karbonata i kalcijum karbonata koje se filtriraju iz tih geoloških slojeva zadržavaju se u običnoj vodi iz česme i ni na koji način nisu štetne po nas. Međutim, štetne su po kućne aparate, kao što su električni bokal, veš-mašina ili sudomašina – ukoliko dozvolite da se od njih formira kamenac. Ako niste sigurni da li imate tvrdu vodu, verovatno je nemate, ali možete da proverite sa lokalnim savetom koji će vam reći tačan nivo tvrdoće vode za vašu oblast.

Kako da sprečite pojavu kamenca pomoću soli za sudomašinu

Najbolji način da izađete na kraj sa tvrdom vodom jeste da sprečite formiranje kamenca. Somat proizvodi nude različite nivoe zaštite od kamenca, u zavisnosti od toga koliko vam je voda tvrda. Deterdženti za mašinsko pranje suđa sa multiaktivnim formulama već sadrže so za sudomašinu, koja je dovoljna do određenog nivoa tvrdoće vode. To su na primer Somat Gold 12 Multi-Active. Ovi proizvodi štite sudomašinu od stvaranja kamenca i sprečavaju pojavu belih tragova na čašama, kao i mrlje od vode na sudovima do 21° dH (stepeni tvrdoće). 

Ali ako je voda tvrđa od toga ili ako koristite deterdžent bez soli kao što je Somat Classic, moraćete zasebno da dodate so. Iako je njen hemijski sastav natrijum hlorid, baš kao i kuhinjska so, ne možete da koristite običnu jestivu so za sudomašinu jer može da je ošteti. So za sudomašinu omekšava vodu tako što privlači sitne čestice magnezijuma i kalcijuma i sprečava da se sakupljaju na sudovima, čašama ili delovima sudomašine. So se kupuje u velikom pakovanju, koje se stavlja u namenski deo za omekšivač, koji se nalazi na metalnoj osnovi sudomašine ispod donje police. Kada odvrnete poklopac, možda će izgledati kao mala posuda, ali samo sipajte – iznenadićete se koliko soli staje unutra. Nemojte da vas zabrinjava ako je jedinica za omekšavanje napunjena vodom. So mora da se pomeša sa vodom i rastvori u njoj da bi magija počela. Pogledajte kako funkcioniše u video snimku ispod.

Kako ukloniti kamenac rastvaračem kamenca

Sada znate kako da sprečite nastanak kamenca u sudomašini i nadamo se da nikada više nećete morati da rešavate probleme sa tvrdom vodom. Naravno, osim ako imate pun kredenac čaša sa tim gadnim belim tragovima i sudova sa mrljama od vode. Dobra je vest da će ti sudovi izaći iz mašine blistavo čisto kada ih sledeći put operete novim multiaktivnim tabletama/gelom za mašinsko pranje suđa ili kada počnete da dodajete so u mašinu. Loša vest je to da se kamenac nakupljen na mašini ne skida tako lako. Ako primetite debeo, tvrd sloj kamenca u mašini, koristite Somat intenzivno sredstvo za čišćenje mašine da biste ga skinuli i sprečili da ošteti sudomašinu. Preporučuje se da pokrećete ciklus intenzivnog čišćenja jednom mesečno da biste bili sigurni da tvrda voda neće oštetiti sudomašinu.

Slični proizvodi

 • Multifunkcionalne tablete
 • Multifunkcionalni gelovi
 • Somat Classic
 • Aditivi
 • Somat Excellence 4in1 Caps

Još iz ove kategorije

 • Kako da se otarasite neprijatnih mirisa iz sudomašine

  Neka sudomašina miriše sveže uz ove efikasne savete i pomagala za čišćenje i osvežavanje.

 • Kako da napunite sudomašinu da biste dobili najbolje rezultate

  Tražite najbolji način punjenja sudomašine? Uradite to kako treba uz ove kompletne savete za punjenje.

 • Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

  Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

 • Tablete, prašak ili gel – koji je najbolji deterdžent za sudomašinu i kako se koristi

  Sve o tome koji tipovi deterdženta za sudomašine postoje, kako da ih koristite i gde da ih stavite.

 • Zašto su deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata bolji po životnu sredinu?

  U reklamama se često naglašava da su deterdženti za mašinsko pranje suđa „bez fosfata”, ali šta to uopšte znači?

 • Koja temperatura sudomašine najviše troši energiju?

  Saznajte kada treba da pojačate temperaturu, a kada je sasvim u redu da koristite eko program.

 • Da li je sudomašina najodrživiji način pranja suđa?

  Evo na koji način sudomašine štede vodu i energiju.

 • Kako da čaše ostanu zaštićene od kamenca u sudomašini

  Saznajte kako da napunite sudomašinu tako da osetljivo stakleno posuđe ostane bezbedno i koje deterdžente za mašinsko pranje sudova i aditive treba da koristite da biste dobili optimalne, blistave rezultate.

 • Kako da očistite najprljavije sudove u sudomašini

  Uz naše savete za potapanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje svaki put ćete imati najbolje rezultate čišćenja.