Skip to Content

Vruće i higijenski ili eko i hladno - koja temperatura mašinskog pranja suđa je za koju namenu?

Ako vaša sudomašina nema automatsko podešavanje, ili ako ono ne daje željene rezultate, treba da znate kako da ručno izaberete odgovarajući program. Nastavite sa čitanjem da biste saznali koja je odgovarajuća temperatura i koji je najbolji Somat deterdžent za mašinsko pranje svega, od blago uprljanih sudova i krhkih čaša do zagorelih šerpi i ekstremno prljavih pekača za rernu.

Kako automatski program bira pravu temperaturu za sudomašinu?

Veliki broj novijih sudomašina ima automatski program koji podešava najbolju temperaturu za mašinsko pranje prema tipu sudova i stepenu njihove zaprljanosti. Senzori prepoznaju količinu prljavštine u vodi koja otiče i daju signal da je potrebna viša temperatura ili više vode da se sve ispere.

Koja temperatura pranja u sudomašini ima najmanju potrošnju?

U priručniku za svoj model sudomašine pogledajte potrošnju vode i energije za određene cikluse pranja. Eko program bi generalno trebalo da ima nisku potrošnju vode i energije. Međutim, moguće je da kraći, hladniji program koristi manje energije, a da duži program zahteva manje vode. Većina sudomašina ima eko program. Pogledajte epizodu serije Dnevnik mašine ispod da biste saznali zašto je, pri korišćenju moćnog deterdženta za mašinsko pranje suđa kao što je Somat, pranje suđa na 40° C dovoljno za čišćenje većine sudova.

You need to accept cookies to play this video

Prava temperatura sudomašine za prljave komade

Ako eko program nije dovoljno jak da očisti najprljavije sudove, zagorele šerpe i zamašćene plehove, bolje je da izaberete višu temperaturu mašinskog pranja i dobijete čiste sudove posle jednog pranja, nego da morate da uključite dodatni ciklus ako niste zadovoljni rezultatima eko programa. Druge situacije koje zahtevaju višu temperaturu obuhvataju sudove koji moraju da se dezinfikuju i čišćenje sudomašine Somat intenzivnim sredstvom za čišćenje (preporučuje se jednom mesečno). Ako vaša sudomašina ima podešavanje „teški uslovi”, „intenzivno pranje” ili „šerpe i tiganji”, to treba da izaberete da biste prali pod višom temperaturom.

Prava temperatura sudomašine za osetljive komade

Na drugom kraju skale, osetljivi sudovi, vinske čaše i druga lomljiva staklarija treba da se pere na niskoj temperaturi. Pre svega, ti sudovi se verovatno nikad neće mnogo zaprljati, pa i ne treba da se peru vrućom vodom. Zatim, toplota – odnosno, brze promene temperature pranja – takođe mogu da oštete staklene i lomljive sudove. Programi za osetljivo suđe peru na niskoj temperaturi (nižoj nego u eko programu), a zatim ispiraju nešto toplijom vodom.

Pravi deterdžent za mašinsko pranje suđa na bilo kojoj temperaturi

Opšte je pravilo da će jači deterdžent za mašinsko pranje suđa biti efikasniji na nižoj temperaturi. Blaži deterdženti mogu da zahtevaju višu temperaturu. Najjača sredstva za čišćenje, kao što je Somat Gold, mogu da daju odlične rezultate, čak i ako izaberete nisku temperaturu ili eko postavku. Sa druge strane, Somat Classic najbolje funkcioniše kod uobičajenih tura, a može da zahteva višu temperaturu za uspešno pranje veoma prljavih sudova. U većini domaćinstava se isplati imati pri ruci dva različita tipa deterdženta i koristiti iz naizmenično, u zavisnosti od zaprljanosti sudova i temperature na kojoj ih perete.

Slični proizvodi

 • Multifunkcionalne tablete
 • Multifunkcionalni gelovi
 • Somat Classic
 • Aditivi
 • Somat Excellence 4in1 Caps

Još iz ove kategorije

 • Saveti za sudomašinu ako imate tvrdu vodu

  Saznajte kako da izađete na kraj sa mrljama od vode i drugim znakovima tvrde vode.

 • Kako da se otarasite neprijatnih mirisa iz sudomašine

  Neka sudomašina miriše sveže uz ove efikasne savete i pomagala za čišćenje i osvežavanje.

 • Kako da napunite sudomašinu da biste dobili najbolje rezultate

  Tražite najbolji način punjenja sudomašine? Uradite to kako treba uz ove kompletne savete za punjenje.

 • Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

  Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

 • Tablete, prašak ili gel – koji je najbolji deterdžent za sudomašinu i kako se koristi

  Sve o tome koji tipovi deterdženta za sudomašine postoje, kako da ih koristite i gde da ih stavite.

 • Zašto su deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata bolji po životnu sredinu?

  U reklamama se često naglašava da su deterdženti za mašinsko pranje suđa „bez fosfata”, ali šta to uopšte znači?

 • Da li je sudomašina najodrživiji način pranja suđa?

  Evo na koji način sudomašine štede vodu i energiju.

 • Kako da čaše ostanu zaštićene od kamenca u sudomašini

  Saznajte kako da napunite sudomašinu tako da osetljivo stakleno posuđe ostane bezbedno i koje deterdžente za mašinsko pranje sudova i aditive treba da koristite da biste dobili optimalne, blistave rezultate.

 • Kako da očistite najprljavije sudove u sudomašini

  Uz naše savete za potapanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje svaki put ćete imati najbolje rezultate čišćenja.