Skip to Content

Tvrdokorno i prljavo - čišćenje najprljavijih sudova u sudomašini

Čak i ako vaša sudomašina bez problema savladava svakodnevne sudove i escajg, čišćenje izuzetno zaprljanih šerpi, zagorelih tiganja i drugih zahtevnih komada može da zahteva dodatni napor. Saznajte kako da svaki put dobijete najbolje rezultate čišćenja uz naše savete za potapanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje.

Kako da očistite zagorelu šerpu u sudomašini

Svi smo to iskusili – samo ste na trenutak skrenuli pogled sa šerpe rižota ili ključalog paradajz-sosa i ne samo što ste upropastili večeru, već ste i dobili šerpu od nerđajućeg čelika pokrivenu tako debelim i tvrdim crnim slojem zagorelosti da ste uvereni da ćete morati da se oprostite od nje zauvek. Ali ako je zagorela šerpa zaista od nerđajućeg čelika, imate sreće. Uz kratko potapanje, odgovarajuća podešavanja sudomašine i korišćenje pravog sredstva za čišćenje, možete da očistite zagorelu šerpu i izbegnete bacanje.

1. Obično nije neophodno da potapate redovno zaprljane sudove pre punjenja sudomašine. Međutim, zagorela šerpa je druga stvar, pa treba što pre da je potopite toplom vodom. U ovoj fazi nemojte da koristite obični deterdžent za sudove ni druge aditive. Voda sama pomaže u omekšavanju zagorele korice. Ako odlučite da koristite aditiv, obavezno ga temeljno isperite pre stavljanja šerpe u sudomašinu jer ostaci sredstva mogu da utiču na rezultat.

You need to accept cookies to play this video

2. Nakon što je šerpa dovoljno dugo bila potopljena, sastružite zagoreli sloj sa dna drvenom varjačom ili špatulom da biste skinuli gornji deo korice, a zatim skinite još jedan deo plastičnom ili čeličnom žicom. 

3. Savršeno bi bilo da zagorelu šerpu perete samo sa drugim veoma zaprljanim sudovima. Posle zabave ili veće večere najbolje je da tanjire i čaše operete blažim, a zagorele šerpe, lepljive tiganje i zaprljane sudove za rernu jačim programom pranja. Ako nemate dovoljno sudova za zasebno pranje za teške uslove, onda perite zagorelu šerpu isključivo sa drugim sudovima koji nisu od stakla ili lomljivi, a vinske čaše i porcelan ostavite za neki drugi dan. 

4. Nemojte da prepunite sudomašinu i ne postavljajte šerpu pod uobičajenim uglom da biste uštedeli na prostoru. Što više prostora ostavite oko zagorele šerpe, više će vode dopreti do nje i ona će se bolje oprati. U priručniku za sudomašinu ili na veb-sajtu proizvođača pogledajte da li postoji preporuka određenog mesta za najprljavije sudove. Ako ne postoji, stavite zagorelu šerpu licem nadole na donju policu. 

5. Podesite sudomašinu na najviši program. U zavisnosti od modela, to može da bude program visoke temperature, ili nešto kao „teški uslovi”, „prljavo” ili „šerpe i tiganji”.

6. Osim pravog proizvoda za čišćenje, topla voda je osnovni sastojak koji pravi razliku između čistih i prljavih sudova. Ako treba neko vreme da vam krene topla voda iz česme, isto važi i za vodu u sudomašini, jer većina mašina koristi toplu vodu. Da biste bili sigurni da je voda od samog početka što je moguće toplija, možete da pustite toplu vodu iz česme pre nego što uključite sudomašinu. Možete, na primer, da napunite bokal za kuvanje ili kofu za pranje poda da ne biste uzalud trošili vodu.

7. Za najprljavije među prljavim sudovima preporučujemo Somat Gold 12, multiaktivne tablete za mašinsko pranje suđa sa dodatnom snagom za skidanje zagorele hrane sa zaprljanih šerpi i tiganja. Oduprite se porivu da duplirate meru – dve tablete neće doprineti duplo čistijim sudovima. Baš suprotno, višak deterdženta može da ostavi talog koji se teško ispira. Pogledajte video ispod da biste saznali kako deluju ove moćne tablete.

8. Obično treba da sačekate da se završi ceo ciklus programa sušenja sudomašine, ali zagorelu šerpu je bolje izvaditi dok je još vlažna. Tako će svi zagoreli ostaci koji se pranjem nisu sasvim skinuli biti i dalje meki i moći će lako da se obrišu ručno. Ovi ostaci se tokom sušenja ponovo zalepljuju za šerpu pa se vraćate na početak.

Kako da očistite zagoreli tiganj u sudomašini

Većina koraka navedenih gore za zagorelu šerpu važi i za čišćenje zagorelog tiganja – ako je od nerđajućeg čelika! Ali ako su vam šerpe i tiganji od eloksiranog aluminijuma, ne bi trebalo uopšte da ih perete u sudomašini. Nelepljive šerpe i tiganji presvučeni teflonom mogu biti bezbedni za mašinsko pranje (proverite na donjoj strani šerpe/tiganja, na pakovanju ili veb-sajtu proizvođača), ali trebalo bi da preskočite čišćenje čeličnom žicom iz 2. koraka.

Kako da očistite stvarno zaprljane sudove u sudomašini

Jednom kad uspešno očistite zagorelu šerpu ili tiganj, blago zaprljani sudovi mogu da deluju kao dečja igra, ali postoje dodatne stvari koje treba da imate u vidu:

 1. Prljave sudove perite programom pranja za teške uslove samo ako ste sigurni da su dovoljno čvrsti da podnesu visoke temperature.
 2. Ne možete sve sudove da postavite licem nadole kao što ste uradili sa zagorelom šerpom, ali svakako treba da ostavite više prostora među njima. Na primer, možete da ostavite prazno mesto između dva naročito zaprljana tanjira. 
 3. Ponovo razmislite kako ćete napuniti sudomašinu kada su sudovi koji obično idu na gornju policu prljaviji nego inače. Na primer, šolja za kafu koju ste koristili za pečenje kolača iz šolje treba da ide na donju policu, čak i ako je obično stavljate gore.
 4. Čišćenje zaprljanih sudova za rernu može da bude gotovo jednako teško kao čišćenje zagorelih šerpi i tiganja, pa ih po potrebi potopite (samo u vodu) kao što je ranije opisano.

Slični proizvodi

 • Multifunkcionalne tablete
 • Multifunkcionalni gelovi
 • Somat Classic
 • Aditivi
 • Somat Excellence 4in1 Caps

Još iz ove kategorije

 • Saveti za sudomašinu ako imate tvrdu vodu

  Saznajte kako da izađete na kraj sa mrljama od vode i drugim znakovima tvrde vode.

 • Kako da se otarasite neprijatnih mirisa iz sudomašine

  Neka sudomašina miriše sveže uz ove efikasne savete i pomagala za čišćenje i osvežavanje.

 • Kako da napunite sudomašinu da biste dobili najbolje rezultate

  Tražite najbolji način punjenja sudomašine? Uradite to kako treba uz ove kompletne savete za punjenje.

 • Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

  Kako radi sudomašina i šta se događa unutra? Video snimci sa akcione kamere nam omogućavaju da zavirimo!

 • Tablete, prašak ili gel – koji je najbolji deterdžent za sudomašinu i kako se koristi

  Sve o tome koji tipovi deterdženta za sudomašine postoje, kako da ih koristite i gde da ih stavite.

 • Zašto su deterdženti za mašinsko pranje suđa bez fosfata bolji po životnu sredinu?

  U reklamama se često naglašava da su deterdženti za mašinsko pranje suđa „bez fosfata”, ali šta to uopšte znači?

 • Koja temperatura sudomašine najviše troši energiju?

  Saznajte kada treba da pojačate temperaturu, a kada je sasvim u redu da koristite eko program.

 • Da li je sudomašina najodrživiji način pranja suđa?

  Evo na koji način sudomašine štede vodu i energiju.

 • Kako da čaše ostanu zaštićene od kamenca u sudomašini

  Saznajte kako da napunite sudomašinu tako da osetljivo stakleno posuđe ostane bezbedno i koje deterdžente za mašinsko pranje sudova i aditive treba da koristite da biste dobili optimalne, blistave rezultate.