Somat Logo

Čisto i ekološko – zašto je sudomašina najodrživiji način pranja suđa

Uštedite vodu i energiju pomoću eko programa na sudomašini

Zašto je sudomašina bolja po životnu sredinu od ručnog pranja suđa? Da nabrojimo razloge… Pobrojali smo ekološke prednosti korišćenja sudomašine u odnosu na ručno pranje i objasnili na koji način različiti programi koje sudomašina ima mogu da uštede vodu, energiju ili i jedno i drugo.

Da li je sudomašina bolja po životnu sredinu od ručnog pranja suđa?

Svi smo svesni očiglednih prednosti korišćenja sudomašine. Ne predstavlja gubljenje vremena za vas, efikasnije je i u većoj meri higijenski od ručnog pranja, a i doprinosi održavanju uredne kuhinje. Ali koji je ekološki uticaj sudomašine? 

Rezultati nezavisnog ispitivanja daju zaključak: sudomašina je zaista najekonomičniji način pranja suđa. Ona generalno koristi manje vode i energije, čak i kada u to ubrojite energiju potrebnu za proizvodnju same sudomašine. 

Novije mašine su energetski još efikasnije od starijih, sudomašine pune veličine su sve u svemu ekonomičnije, ali kompaktniji modeli su isplativiji za mala domaćinstva od redovnog uključivanja poluprazne sudomašine.

To su osnovne postavke, a sada da zaronimo dublje i saznamo kako da smanjimo potrošnju, sačuvamo vodu i uštedimo energiju korišćenjem pravih programa.

Koji program sudomašine ima najmanju potrošnju?

Očigledan odgovor bi bio eko program. Međutim, ako živite u području u kom često nestaje voda, ušteda vode vam je važnija. Ako živite na mestu na kom su nestanci struje redovan problem, trebalo bi više pažnje da posvetite uštedi energije. Većina proizvođača podešava eko program tako da se odvija uz manje zagrevanja i da koristi manje vode, ali treba pogledati uputstvo za sudomašinu i proveriti koji je potencijal uštede vode i energije kod drugih ciklusa, poput kratkog pranja ili postavke manje količine vode.

Kako da uštedite energiju pomoću sudomašine

Pre nego što uključite mašinu, proverite da li ste je dovoljno napunili. Pročitajte naše uputstvo o punjenju sudomašine i saznajte kako da operete maksimalnu količinu sudova bez žrtvovanja snage čišćenja. Uvek uključujte sudomašinu na najmanju moguću temperaturu. Naravno, morate da pojačate temperaturu za posebno zaprljane sudove i preporučuje se povremeno uključivanje vrućeg programa radi čišćenja mašine i eliminisanja bakterija, ali tanjire, šolje i čaše koje koristite svakodnevno perite hladnim programom. Pored toga, možete da uštedite energiju ako sušite sudove na sobnoj temperaturi (ukoliko je dostupno) ili čak ako završite pranje pre faze sušenja i ostavite sudove da se sami osuše.

Kao i kod svakog kućnog aparata, isključite stanje pripravnosti ako ga ne koristite. Možete da smanjite pritisak na električnu mrežu ako uključujete sudomašinu u vreme slabe potrošnje (na primer kasno noću), kada je struja obično jeftina i dobija se iz lokalnih postrojenja.

Kako da uštedite vodu pomoću sudomašine

Nemojte da koristite pretpranje, ni pod česmom ni u mašini. Sastružite ostatke hrane u smeće pre punjenja mašine, ali nemojte da trošite vodu na zadatak koji će se svakako ponoviti u mašini. Video ispod Dnevnika mašine objašnjava zašto prethodno propiranje nije potrebno.

Filtriraj po kategorijama: